Забележителностите на антична Сердика стават творческа работилница

антична сердика

Отвори врати за редовни посещения пространството с културно-историческо наследство на антична Сердика под бул."Мария Луиза", част от античния музей е творческа работилница за деца и ученици, в която те могат да се потопят в античността с работа с керамика, мозайки и да „видят“ римски войници. На площ от 6000 кв. м са експонирани останки от шест римски улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова посети организираната детска работилница, в която деца от столични училища изработваха керамични фигурки. От огромно значение за историята на града са останките на най-ранния християнски храм − епископската базилика на Протоген, в която вероятно се е провел Сердикийският събор от 343 г., както и резиденцията на архиепископ Леонтий от края на VI в. Повечето постройки разполагат със собствена отоплителна система и хигиенни помещения. Отличават се с интериорна декорация. Своеобразен акцент в комплекса е мозайката Felix, съхранена цялостно в една от сградите.

Експозицията „Антична Сердика“ – е един от филиалите на Регионалния исторически музей – София. Археологическите проучвания се проведоха във връзка със строежа на втория лъч на метро.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст