ЕЦБ предприема действия срещу Deutsche Bank

"Дойче банк"

Европейската централна банка проучва дали да започне официално разследване срещу Deutsche Bank за предполагаемо закупуване на някои нейни ценни книжа без разрешение. Надзорният орган обвинява най-големия кредитор в Германия, че е закупил собствени облигации между 2014 и 2017 г. без негово разрешение. Въпросните ценни книжа са известни като облигации AT1 и AT2. Този вид ценни книжа помагат на банките да се справят със загубите си, когато изпаднат в затруднение и регулаторът е длъжен да даде одобрение за всички подобни покупки. За да компенсира риска, банката трябва да плаща на инвеститорите сравнително висок лихвен процент.

През пролетта на 2014 г. германската банка започна да придобива собствени подчинени облигации на пазара. Deutsche Bank поиска от ЕЦБ официално одобрение месеци след началото на обратното изкупуване през 2014 г., но такова й бе отказано. Според източници на Ройтерс, банката е продължила да ги купува в опит да създаде ликвиден пазар. Германското издание Süddeutsche Zeitung посочва, че става въпрос за обем в размер на трицифрена милионна сума. Ако се докаже, че германската банка е отменила изричното указание на Европейския банков орган, я заплашва тежка глоба. ЕЦБ в крайна сметка упълномощи Deutsche Bank да закупи облигациите през 2017 година.

ЕЦБ и Deutsche Bank са отказали коментар по въпроса. Проверките в ЕЦБ разследват от два месеца дали да открият дело, тъй като от години кредиторът пренебрегва забраната на властите да изкупува собствени облигации. Това е добре известен модел на Deutsche Bank и свидетелства за лошата корпоративна култура на ниво управление, която стана причина за милиарди глоби за банката през последните години. Същевременно Deutsche Bank е в разгара на широко преструктуриране, включващо съкращаване на работни места и изоставяне на определени бизнес линии в опит да излезе на печалба.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст