Франция цели да набере 5 млрд. евро частен капитал за стартъпи

еманюел макрон

Франция има за цел да набере 5 милиарда евро от инвеститори от частния сектор, за да даде тласък на френските стартиращи компании и да помогне на най-обещаващите да се разраснат допълнително, заяви президентът Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Макрон, който дойде на власт в средата на 2017 г. с благоприятно настроена за бизнеса платформа, се стреми да стимулира инвестициите в технологичния сектор на Франция, включително чрез организирането на конференции, които събират на едно място чуждестранни рискови инвеститори и френски стартъпи. „Битката за капитала е от съществено значение. Ако искаме да спечелим тази битка, трябва да успеем да набираме повече капитал по-бързо “, каза френският президент на събитие в Елисейския дворец.

Франция се конкурира с други европейски държави за привличането на инвеститори и технологични компании, като се опитва да се да справи с лидера Лондон в състезанието за стартъп центрове в момент, в който Великобритания напуска ЕС на 31 октомври, евентуално без сделка. 

През последните години инвестициите във френски стартъпи процъфтяват на фона на по-ниските данъци върху доходите и високите очаквания за по-благоприятна за бизнеса администрация под ръководството на Макрон, който е бивш инвестиционен банкер.

Финансирането в сектора скочи с 41% до 3,6 милиарда евро през 2018 г. спрямо година по-рано, според данните на Ernst & Young. Това поставя Франция на трето място в Европа след Великобротания и Германия. Но въпреки нарастващия брой дигитални компании, Франция все още не е създала никакви значими технологични фирми, способни да съперничат на тези от Силиконовата долина.

Сега правителството иска да подкрепи по-големите стартъпи, давайки им шанс да оставят следа в международен план, като се опита да развие т. нар. еднорози или фирми, оценени на над 1 милиард долара. "Трябва да помогнем за насърчаването на технически гиганти, така че те да могат да се конкурират и да са на същото ниво като Uber или Airbnb", заяви министърът по цифровите въпроси на Франция Седрик О. Франция иска да привлече "еднорози" от други места в Европа, включително Италия и Холандия, и да ги насърчи да листнат своите акции в Париж, подчерта още той.

Усилията за финансиране с 5 милиарда евро ще бъдат положени през следващите три години, добави Макрон. Средствата ще се събират от водещи френски институционални инвеститори. Около 2 милиарда евро ще бъдат заделени за стартъпи на по-късен етап, а останалите ще бъдат разпределени между тези, които вече са листнати. 

Френски официален представител заяви, че френските застрахователи AXA SA и CNP Assurances SA, както и Amundi SA и Natixis Investment Manager са сред институционалните инвеститори, които са обещали да участват.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст