Инфлацията в еврозоната през август остана най-ниската от 2016 г. насам

пазари

Потребителските цени в еврозоната през август са се повишили с 1% на годишна база, показаха данни на Евростат. Месец по-рано отчетената инфлация също беше 1%. Темпът на растеж на цените през юли и август на годишна база е най-ниският от ноември 2016 г. насам.

Основната инфлация в еврозоната, която не отчита променливите цени на енергията, храните и алкохола, остана на нивото от юли 0.9% и през август. Цените на енергията през август са се потижили с 0,6% на годишна база, след като през юли се повишиха с 0.5%. Храните, алкохолът и тютюневите изделия през август са се повишили с 2.1% след повишаването на цените с 1.9% месец по-рано. Увеличаването на цените на услугите в еврозоната се е ускорило от 1.2% до 1.3%.

Потребителските цени в Европейския съюз през август са се повишили с 1.4% на годишна база и с 0.2% спрямо юли. Сред страните от ЕС минимална годишна инфлация е регистрирана в Португалия, Гърция и Испания. Най-високи увеличения на цените на годишна база са отчетени в Румъния – 4.1%, Унгария – 3.2%, Холандия и Латвия – 3.1% в двете страни. Инфлацията в Германия, най-голямата икономика в Европа, се е забавила до 1% през август спрямо 1.1% месец по-рано. Във Франция инфлацията остана на ниво 1.3%, а в Италия тя се ускори от 0.3% до 0.5%.

Европейската централна банка след заседанието през септември понижи прогнозата си за инфлация за еврозоната за настоящата година от 1.3% на 1.2%. Прогнозата за 2020 г. бе намалена от 1.4% на 1%, а за 2021 г. – от 1.6% на 1.5%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст