Кьовеши със шанс да оглави европрокуратурата

лаура кьовеши

Преговорите за главен прокурор на Европейския съюз се приближават до финала и е твърде възможно още в четвъртък (19 септември) Лаура Кьовеши да бъде избрана. Утре ще се проведе вторият кръг от преговорите между представителите на Европейския парламент и Съвета на ЕС за избор на главен прокурор на Европейския съюз. Както е известно, до избор на обвинител № 1 на ЕС не се стигна досега, тъй като Европейският парламент даде своето предпочитание за румънката Лаура Кьовеши, но страните членки посочиха за свой фаворит френския кандидат Жан-Франсоа Бонер.
Според заместник-председателя на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Зигфрид Мурешан, много е вероятно утрешните преговори да доведат до решение за назначаване на Лаура Кьовеши за шеф на Европейската прокуратура. Това е възможно, след като нейният опонент  Бонер е бил назначен за ръководител на Финансовата прокуратура на Франция. Така Кьовеши остава единствен кандидат за поста главен прокурор на  ЕС.

Новият преговорен екип ще бъде воден от председателите на парламентарните комисии за граждански свободи и бюджетен контрол – испанският социалист Хуан Лопес Агилар и германската християндемократка Моника Холмайер. От страна на Съвета разговорите ще води Финландия, която в момента е ротационен председател.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст