Нетаняху обеща силно ционистко правителство

нетаняху

Ще изчакам окончателните резултати от вчерашните парламентарни избори и ще започна преговори за съставяне на силно ционистко правителство. Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в реч пред привърженици на неговата дясна партия Ликуд след изборите, които не излъчиха ясен победител.

"В преговорите за съставяне на правителство ще изключвам участието на арабските антиционистки партии. Ние ще водим преговори с възможно най-голям брой партньори, за да не се стигне до правителство на тези партии, които отричат самото съществуване на Израел като еврейска и демократична държава", каза Нетаняху, цитиран от Ройтерс. 

Той обеща преди изборите, ако спечели, да анексира долината на река Йордан, с което предизвика гневни реакции на международната общност.

Според резултатите от изборите нито бившия началник на въоръжените сили на Израел Бени Ганц, нито настоящия премиер Бенямин Нетаняху  имат пълно мнозинство, което да позволи съставянето на правителство.  Центристката коалиция "Синьо и бяло"на Ганц взима 34 места, а дясната партия "Ликуд" – 33 места в бъдещия парламент.  Очаква  партията "Нашият дом Израел" на Авигдор Либерман, някогашен съюзник на Нетаняху, да получи 8-9 места в Кнесета. Лидерът на националистическата светска формация вече призова за "правителство на националното единство", но без ултраортодоксалните еврейски партии. Вчера Либерман призова за съставяне на широко либерално правителство на националното единство с участието на неговата партия, Ликуд и "Синьо и бяло". 

Бени Ганц каза, че ще работи за съставяне на правителство на националното единство и похвали успеха на партията си. Според него  Нетаняху не е успял в мисията си да спечели пети мандат. Ганц вече е започнал преговори и е готов да преговаря с всеки. 

След вота през пролетта никоя формация не успя да сформира коалиция. А за Нетаняху оставането във властта след 10 години на премиерския пост е въпрос на оцеляване, тъй като в противен случай го очакват присъди за корупция. Световните медии отбелязват, че арабските гласоподаватели са гласували масово и коментират, че резултатите са удар по Нетаняху, който управлява вече 10 години и се бори за рекорден пети мандат.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст