Рискът от Brexit без сделка е реален

юнкер

Рискът на Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение остава много реален. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург два дни след срещата си с британския премиер Борис Джонсън в Люксембург.

„Рискът е реален. Това може би ще бъде изборът на Обединеното кралство, но в никакъв случай на Европейския съюз", подчерта Юнкер.

Председателят на настоящата комисия определи срещата си  с Джонсън в понеделник  като добра и преминала в приятелска обстановка. ЕК остава денонощно на разположение, но засега британската страна не е представила правно приложими предложения, съвместими с постигнатото споразумение, по отношение на ирландската граница.

Засега няма график за следващи срещи между преговарящите, но е във взаимен интерес постигането на решение, което да доведе до уредено оттегляне на Великобритания от ЕС. 

Влиятелната европейска работодателска група BusinessEurope обяви, че излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение би било катастрофа и "определено трябва да се изключи". Директорът на BusinessEurope Маркус Бейрер подчерта в изявление, че без споразумение Brexit  би бил "изключително вреден" както за ЕС, така и за Великобритания, причинявайки "огромни щети за гражданите и бизнеса".

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст