Три проекта за промени в НПК обсъжда правната комисия в НС

Депутати

На протест пред Народното събрание се събраха днес граждани и близки на жертви на тежки престъпления които поискаха от депутатите да премахнат възможността за намаляване на наказанията при такива престъпления, ако извършителят е направил самопризнания. Близки на починалото, след като беше малтретирано, момиченце от село Сотиря внесоха в парламента подписка с исканията си.

ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти" вече внесоха отделни законопроекти за промени в наказателното производство при тежки престъпления. Предложенията на БСП и патриотите удовлетворяват исканията на протестиращите.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни мотивите, с които ГЕРБ предлагат да се запази съкратеното производство и да има субективна преценка на съда: "Съдът да преценява с оглед на това, че смятаме, че той е господар в наказателното съдебно производство. Той да прецени за най-тежките престъпления да бъде дадена възможност за най-тежките наказания. Това е нашето предложение с оглед на това, че въвеждайки отмяна на съкратеното съдебно следствие, общият ред ще продължи много дълго. Това е изключително болезнена тема за пострадалите хора, много дълъг процес".

От ГЕРБ предлагат да бъде дадено право на съда да преценява дали и с колко да се редуцира наказанието при самопризнание.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст