Бирмингам очаква туристи и мечтатели

Бирмингам

Възможностите за българите да пътуват из Европа се разширяват. Бирмингам (Birmingham) е вторият по население град в Англия и Обединеното кралство. Намира се в графство Западен Мидландс.

Градът има над милион жители, а населението му е с доста пъстър състав: бели, южноазиатци, негри, мулати, китайци и други. Разположен е в Бирмингамското плато, край река Тайм, на сравнително голяма надморска височина от 150-300 метра. Градът е голям железопътен и канален възел. Международно летище е едно от най-известните места в Бирмингам.

Около целия град има хълмисти възвишения, които правят панорамата доста приятна.

В Бирмингам са развити металургичната, металообработващата, машиностроителната и военната промишленост.

В града има университети, колежи, музеи. Споменава се в различни документи от 11 век. В наши дни производството в Бирмингам не върви на толкова високи обороти, но за сметка на това пък градът се стреми да придобие лице на културна столица и магнетична туристическа дестинация. Неслучайно се нарежда на четвърто място във Великобритания по брой на посещаващи го туристи. Бирмингам е национален център за конференции, търговски събития, център на високите технологии, научен и образователен център, който се определя от трите университета в града.

Градът е средище на най-различни събития, за което допринасят многото концертни зали, театри и галерии. Сред тях е Етнофестивалът през август, Театралния фестивал през април-май, Фестивал на книгата през пролетта, Фестивал на кувертюрите през август и още много.

Гостите могат да опитат вкуса на Бирмингам през юли, когато в три дни се предлагат много храна, напитки и музика.

Сред културните забележителности не може да се пропусне градския музей, който е едновременно с това и художествена галерия (Birmingham Museum & Art Gallery). В него е изложена най-голямата колекция в света с произведения на Едуард Бърн-Джоунс (Edward Burne-Jones). Интерес предизвиква и Barber Institute of Fine Arts, който съчетава функциите на концертна зала и художествена галерия. Тук се съхранява богата и разнообразна колекция от монети.

Бирмингам си има също така и нещо като музей на шоколада. В Cadbury World може да научите всичко, свързано с производството и историята на шоколадовите изкушения.

Централните площади в града са 100-годишния Centenary Square, Площадът Чембърлейн (Chamberlain Square) и Victoria Square. Сред религиозните паметници в Бирмингам трябва да се посети катедралата Свети Филип, а храмът Свети Чад е седалище на католическата епархия на Бирмингам.

Британският музикант Джон Майкъл Озбoрн, познат в музикалните среди като Ози Озбoрн (Ozzy Osbourne), е роден на 3 декември 1948 г. в Бирмингам. Ози е съосновател и първи вокалист на легендарната рок група Black Sabbath, а по-късно осъществява успешна солова кариера и се превръща в една от емблемите на съвременната хард рок и метъл музика, спечелвайки си прозвището "Принцът на Мрака".

Писателят Джон Роналд Руел Толкин (John Ronald Reuel Tolkien) живее в града в годините между 1895-1908-а. Смятан е за основател на жанра фентъзи с романа си "Хобитът" (The Hobbit) и неговото продължение трилогията "Властелинът на пръстените" (The Lord of the Rings).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст