ЕС, Украйна и Русия са далеч от съгласие по новия договор за пренос на руски газ

газопровод Дружба

В края на октомври ще има нов кръг от преговорите на политическо равнище между Русия и Украйна за пренос на газ към Европейския съюз. Това съобщи след третата среща заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.
Все пак има някакво сближаване на позициите относно подписването на нов дългосрочен договор. Обсъдени са били въпросите за срока на договора, тарифите и пренасяните обеми. Руския е изразила готовност новият договор да отговаря изцяло на правилата за енергийната политика на Европейския съюз.

Марош Шефчович обяви, че газовите хранилища в ЕС са на 98% пълни. Но еврокомисарят изрази надежда новият договор да бъде подписан до края на годината. Удължаването на сега действащия договор не е възможно заради промени в украинските дружества и въведените изменения в европейското енергийно законодателство. Според Шевчович спешна е нуждата от постигане на споразумение преди края на декември. В разговорите са участвали енергийните министри на Русия Александър Новак и на Украйна Олексий Оржел.

Европейската комисия предлага да се подпише десетгодишен договор с гарантиран годишен обем на пренос на природен газ през Украйна. Така ЕС се опитва да осигури някакъв приход от транзита за своя съюзник. Според агенция ТАСС обаче няма кой знае какви надежди да се постигне договореност за преноса на газ. Москва, от своя страна, предлага удължаване с една година на срока на сега действащия договор.

Съществува обаче още един детайл в картината. Русия не може просто от 2020 г. да се откаже от износа на природен газ за ЕС през Украйна. Преди дни съдът на ЕС отмени предоставеното на "Газпром" изключение от европейското изискване операторът на газопровода да осигурява половината мощност за независими търговци.

Във всеки случай постигането на някакво решение е от особено важно значение. Транзитът на руски природен газ през Украйна може да бъде продължен и по някаква временна схема. Или пък транзитът да продължи без нов договор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст