Променят закона за местното самоуправление месец преди изборите

Парламент машинно гласуване

Спешни промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация ще гледа парламентът на 27 септември като извънредна точна на пленарното заседание, месец преди на изборите за кметове и общински съветници. Вносители са депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС.

Промените трябва да попълнят законодателната празнота, допусната с поправките в Изборния кодекс, предвиждащи населени места с под 350 жители да не избират кмет. Кметството обаче е административно-териториална единица, което се открива, създава и закрива по определена процедура, обвързана с решение на местния общински съвет и местен референдум. В момента у нас има над 1000 кметства, в които няма да се избират градоначалници. Същевременно законът казва, че на местата, които не са кметства, се назначават кметски наместници. Така тези населени места с население под 100 души ще имат кметски наместници, а тези между 100 и 350 няма да имат нито кметове, нито кметски наместници.

Народните представители се надяват на абсолютен консенсус по въпроса, който е обсъждан вече два пъти в Комисията по регионална политика на парламента. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст