Депутатите единодушно решиха Сметната палата да влезе в БНР

Парламент машинно гласуване

Депутатите приеха решение Сметната палата да направи одит за финансовото управление на БНР от 1 януари 2017 г. до 30 септември 2019 г. От 117 гласували "за" бяха 116, нито един против, само един се въздържа. Проектът е внесен от Даниела Дариткова, Александър Ненков и Красимир Ципов от парламентарната група на ГЕРБ на 20 септември. По закон Сметаната палата има предварителен план за своите одити.

Причината да се гласува в парламента подобно искане е безпрецедентното спиране за 5 часа на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 септември и свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова, както и твърдението на редколегията на БНР, че има натиск на служителите на радиото от страна на ръководството. Сметната палата не е проверявала БНР за периода за който се възлага одит, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ – първият председател на 44-то народно събрание.

По време на дебатите в пленарната зала депутатите Антон Кутев заяви, че е зле, ако "милионите, давани за БНР, не са проверявани". "Дублирате проверки, които се правят. Ежегодният баланс на радиото все някой трябва да го е следил. Сметната палата няма по-големи правомощия от другите. Когато искаш да прикриеш един проблем, започваш да решаваш друг. Не проверявате политическото въздействие, правите проверка на Сметната палата, която добре знаете как ще завърши", каза Кутев.

Според Иван Ченчев (също от БСП) изказването на премиера Бойко Борисов по въпроса е "витиевато". "Ще подкрепим такава анкетна комисия. Възложен е одит за съответствие през 2015 г. за периода 2013 и 2014, но доклад не е публикуван по този въпрос", изтъкна той.

Филип Попов посочи, че не знае одитът с какво ще помогне да се види имало ли е политически натиск върху журналисти. Колегата му Милко Недялков смята, че това е само за размиване на проблема – кой ограничава свободата на словото, кой се опитва да диктува на колегите журналисти да бъдат покорни. За свободата на печата има значение кой дава парите.

От страна на ГЕРБ Тома Биков защити необходимостта от проверка на Сметната палата. "Радиото е натрупало 4 млн. лв. дефицит". Той, като член на медийната комисия към Народното събрание, очаква докладът от одита да помогне за промяна в Закона за радиото и телевизия. "Има структурен проблем и той води до зависимост на тези две институции. Когато има дефицит, той се покрива при гласуване на бюджета в парламента, при управляващите. Да спрем да разглеждаме БНР и БНТ като държавни предприятия и да ползваме този скандал за позитивна промяна и гарантиране финансовата независимост на радиото и телевизията", призова Биков.

Припомняме, че вчера депутатите от двете комисии – от бюджетната и от комисията по култура и медии решиха Сметната палата да направи одит на БНР.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст