Димитър Бонгалов за случая „Полфрийман“: Излъчихме крайно негативни сигнали

Министерство на правосъдиетоКръгла маса "Българските затвори и евроинтеграцията"ген. Петър Василев - директорът на ГД "Изпълнение на наказанията" Димитър Бонгалов - зам. мин. на правосъдието

Лоша практика е, ако имаме лошо съдебно решение да тръгваме веднага да изменяме закона, заяви пред БНР Димитър Бонгалов, бивш заместник правосъден министър. Според него в случая „Полфрийман“ е нормална реакцията на близките на убития студент Андрей Монов. Той смята обаче, че политически сили са злоупотребили със ситуацията: „Излъчихме крайно негативни сигнали към международната общност, а те ни наблюдават“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Бонгалов поздрави Апелативния съд за решението си и мотивите към него: „Отдавна не бях чел така задълбочени аргументи в мотивацията на съда… Когато говорим за оценка на риска, методиката ни е остаряла. Там има и субективни показатели, които се оценяват от социалния работник – дали има развитие или не в посока поправяне и превъзпитание. Само облягайки се на оценката на риска, без допълнителни критерии – имаме критерии със субективни условия и условия за корупция“.  „В много малко от случаите окръжният съд променя мярката, ако не е съгласна администрацията. Съдиите не познават лишения от свобода. Няма на кого да се доверят, освен на оценката на тази администрация“, коментира бившият зам.-министър.

„Много рядко затворническата администрация казва „да“. Даже ако е казала „да“, тогава какъв правен спор има, че да се влиза в съда. Малко е странен този процес, защото ако приемем кои са страните – лишеният от свобода и администрацията на затвора, ако имаме консенсус, не би било необходимо да влизаме в съдебна зала. При предсрочно условно освобождаване – при нарушение на условията, присъдата трябва да се доизтърпи и ще е необходимо ново съдебно решение и да се пристъпи към изпълнение. Ако обаче администрацията го беше направила, моята прогноза е, че щеше да има уволнения на ръководители в „Изпълнение на наказанията“, посочи той.

Димитър Бонгалов посочи, че познава Полфрийман. Докато е бил зам.-министър той е дал разрешение австралийският гражданин да продължи висшето си образование дистанционно. По думите му обаче Полфрийман никога не е сезирал институцията на омбудсмана по личен проблем. Последната проверка по негова жалба е била за нормирането на труд на лишените от свобода в цех за производство на пликове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст