Министър Ангелкова се впусна в совалки с посланници

Ангелкова - германския посланник

Трусът след фалита на най-големия туроператор „Томас Кук“  принуди  министъра на туризма Николина Ангелкова да организира купища срещи с посланиците на  европейските държави. След  посещението на британският  посланик Ема Хопкинс в началото на седмицата   Ангелкова разговаря с посланика на Германия у нас Н. Пр. Кристоф Айххорн.

 Двамата са обсъдили прекратяването на дейността на туроператора „Томас Кук“ – Германия, а Ангелкова е уведоми дипломата, че екипи на Министерството на туризма са на място в Слънчев бряг и Златни пясъци и съдействат за безпроблемното прибиране на туристите по домовете им, съобщиха от прес-центъра на ведомството.

„ Всеки турист трябва да получи съдействие, надявам се гостите ни още веднъж да се уверят, че България е гостоприемна страна“, подчертала  тя. Министърът е изтъкнал, че Германия е изключително важен туристически пазар за България.  И то е информирала , че в най-близко време предстои нейна визита във Федералната република. По думите й , ще бъдат проведени разговори с германските власти и с представителите на други големи туроператори, които водят немски туристи в България. 

„Страната Ви е изключително приветлива и гостоприемна и това е абсолютната истина, не любезности от дипломат“, това е заявил по време на срещата  Н. Пр. Айххорн.

Той е подчертал, че  България е в топ дестинациите за германските туристи и те искат да са тук отново. Посланикът уверил, че застрахователят „Цюрих иншурънс“ е заявил, че разходите на туристите ще бъдат покрити изцяло. Обяснил е още, че в консулството има създадена гореща линия за германските туристи и  добрата новина е, че на него има единични обаждания.

„Няма паника, работи се професионално. Германското правителство е взело решение да подкрепи германския авиопревозвач „Кондор“, това е станало  ясно от срещата.

Министър Ангелкова е поискала  съдействие от немска страна за стъпките, които трябва да се предприемат за защита интересите на българския туристически бранш според изискванията на германското законодателство.

„Много е важно как гостите ще се върнат у дома, за нас е от изключително значение усещането на всеки турист, това е имидж за нашия туризъм и работа за развитието му в перспектива“, е отбелязала още  министър Ангелкова.

По-късно в присъствието на посланик Айххорн тя се е  срещнала и с икономическа делегация от германската провинция Мекленбург-Предна Померания, водена от държавния секретар за туризъм в Министерството на икономиката, труда и здравеопазването на провинцията Щефан Рудолф. Той е благодарил  сърдечно на екипа на министър Ангелкова за помощта, която оказва за преодоляване на затрудненията с германски туристи след фалита на „Томас Кук“.

Туристическата началничка е изтъкнала, че пазар Германия е сред най-важните за входящия туризъм на България и високо цени партньорството с институциите и бизнеса от Федералната република и ги е информирала , че експерти от министерството помагат на място в хотелите на туристи, изпратени от „Томас Кук“, като е  изразила надежда, че въпреки кризата с общи усилия взаимният интерес на туристи от двете страни ще продължи да бъде висок.

След германците дойде ред и на посланика на Полша у нас Н. Пр. Мачей Шимански. Основен фокус на разговора отново е бил прекратяването на дейността на туроператора „Томас Кук“ и неговите дъщерни компании, част от които е и „Некерман Полска“. Според официалната информация, в момента има 92 полски туристи, които са пристигнали в България през фалиралия туроператор.

Посланик Мачей Шимански е коментирал, че компаниите които са работили с него имат застраховка, а освен това съществувал  и гаранционен фонд, така че може да се организира не само връщането на полските туристи при нужда, но и за продължаване на услугите за тях през фонда. Посланик Шимански е отбелязал и факта, че към момента в посолството няма обаждане за искане на съдействие от полски туристи в България, което значи, че не са срещали проблеми.

Министър Ангелкова е обсъдила  с Н. Пр. Шимански възможностите нашите хотелиери да се обърнат към гаранционния фонд на Полша, както и евентуалното им конституиране като длъжници при завеждане на общ иск. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст