Можем за една свиня да плащаме по 300 лв, а за един турист не можем

НФСБ Валери Симеонов документи ЦИК

Не се прави нужното след фалита на "Томас Кук" и блокираните у нас туристи, каза пред Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„ Първото, което трябваше да се направи, беше българската държава – не само Министерството на туризма – да намери спешно самолетни компании, които незабавно да поемат извозването на туристите. Това като разход трябва да се поеме от държавата. Ако има организирана по-мащабна кампания, в случая има 6 000 души, то това ще струва не повече от 150 евро на полет”, каза още той. „Можем за всяка свиня да плащаме по 300 лв, а за един турист не можем да платим?”, запита Симеонов.

Според него държавата трябва да се обърне към тези хора, които са си плащали данъците. Те вече 2 месеца не са си получили парите, защото са били изнудени от „Томас Кук” с 2 месеца забавено плащане. Поне държавата да им приспадне ДДС-то – да им го върне или да не им го събира. 

Симеонов каза още, че след фалита на компанията десетки български хотели и туроператори ще имат затруднения и могат дори да фалират. „В Гърция, например, се подготвя именно намаляване на ДДС-то за онези фирми, които са поели ангажимент към „Томас Кук”. Това у нас не се прави”, смята депутатът.

По думите му има важен въпрос, на който до момента няма ясен отговор: „По българските закони, за да има каквито и да е било правни претенции към която и да е било туроператорска фирма, тя трябва да е регистрирана по българското законодателство. „Томас Кук” регистриран ли е като туроператор в България? Ако не е – то тогава всичките ни претенции ще останат на хартия”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст