Новините бутнаха доходността по дълговете в еврозоната

пари

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

           

Седмицата премина под знака на скандалите с президента на САЩ Доналд Тръмп, който бе обвинен в опит да използва  позицията си за да подстрекава украинското правителство да започне  разследване за корупция срещу сина на бившия щатски вицепрезидент Джо Байдън, който може да се окаже основния му конкурент на изборите през 2020 година. В момента Тръмп се намира в процедура по импийчмънт в Долната камара на Конгреса, като предвижданията са, че до такъв може и да се стигне, но той със сигурност ще бъде спрян от Сената. Скандали имаше и във Великобритания, където Парламентът поднови дейността си, след като  Върховният  съд тук обяви, че  разпускането му  е  незаконно. Атаките срещу опитите на Борис Джонсън да извади страната от ЕС без сделка, както и острият език, който той използва срещу опонентите си, превърнаха заседанието в Уестминстър в пълен фарс.

Всичко това оказа своето влияние в понижение на доходността по основните дългови емисии. В петък членът на монетарния борд на Бенк ъф Ингланд – Майкъл Сондърс, обяви, че понижение на основните лихви на Острова може да се очаква дори и при Брексит със сделка. Това бе повече от достатъчно, за да активизира купувачите на джилтове. Десетгодишните британски ДЦК отбелязаха спад на търсената доходност до падежа от 12.1 базисни точки до 0.505 процента.

В еврозоната всички погледи са насочени към Германия. Последните данни на института ИФО показват сериозен спад в бизнес климата и икономическите очаквания за най-голямата европейска икономика. Към момента рецесията във Федералната република изглежда много  вероятна, като може би "най-добрия сценарий" би бил 0% икономически растеж през третото тримесечие. На този фон бундовете отново бяха  търсени  инвестиции, като доходността по десетгодишните книжа  отбеляза седмичен спад от 5.5 базисни точки до минус 0.578 процента. Френските десетгодишни книжа пък отбелязаха седмично понижение от 6 базисни точки до минус 0.282 процента.

В периферията на еврозоната като че ли се появяват първите гласове на притеснение от  ефектите на евентуална немска рецесия върху по-слабите южноевропейски икономики. Въпреки това възможността за допълнителен доход, както и възобновената програма по изкупуване на книжа от ЕЦБ, продължават своите положителни ефекти върху периферните дългови емисии. Италианските десетгодишни книжа приключиха седмицата при търсен доход до падежа от 0.834% и понижени от 8.7 базисни точки. Сходните по матуритет испански ДЦК пък се търгуваха при доходност от 0.144% и седмичен спад от 8.8 базисни точки.

В САЩ кризата с импийчмънта на Тръмп успя напълно да неутрализира позитивните ефекти от подобряването на търговските отношения между САЩ и Китай. В икономически план всичко продължава да изглежда положително за американската икономика. Трежъритата показаха известна устойчивост на глобалното търсене и  в десетгодишния матуритет приключиха седмицата без промяна спрямо предишната седмица, при търсена доходност от 1.72 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст