Микеланджело Антониони правеше филми за идеалния зрител – за себе си

Микеланджело Антониони (Michelangelo Antonioni) - филмовият режисьор

На днешния ден през 1912 г. е роден гениалният Микеланджело Антониони (на италиански: Michelangelo Antonioni) – филмовият режисьор, който разви темата за самотата на човека в съвременното буржоазно общество. Родното му място в градчето Ферара, с богата история и архитектурни забележителности, разположено в североизточната част на Италия.

Антониони завършва бизнес и икономика в университета в Болоня, а след това известно време работи в банка. Впоследствие се занимава с писане на филмова критика за местен вестник, а през 1939 г. се мести в Рим и започва да работи като секретар за филмовото списание на фашистите, чийто редактор е синът на Бенито Мусолини.

Първият професионален досег на Антониони с киното е през 1942 г., когато се включва в написването на сценария за филма на Роберто Роселини (една от водещите фигури на италианския неореализъм ) – "Завръщането на пилота".

В следващите години той прави късометражни филми и продължава да пише сценарии. Първия си игрален филм – "Хроника на една любов", Антониони снима през 1950 година. Успехът му по света обаче идва десет години по-късно с "Приключението". Филмът е посветен на отчуждението, на невъзможността на хората от модерното общество да общуват помежду си, на емоционалната им осакатеност. Главната женска роля се изпълнява от Моника Вити, която след излизането на филма се превръща в международна звезда. През следващото десетилетие тя споделя живота на режисьора и се снима в още три от филмите му – "Нощта" (1961 г.), "Затъмнението" (1962 г.) и "Червената пустиня" (1964 г.).

В периода между 1964 и 1979 г. Антониони работи извън Италия. През 1966 г. във Великобритания той снима "Фотоувеличение", а след четиригодишна пауза прави и "Забриски пойнт" в Калифорния, САЩ. Филмът е озвучен от набиращата тогава скорост група "Пинк Флойд" и става знаме на антиконформистки настроените младежки интелектуални движения по света.

През 1974 г. режисьорът снима "Професия репортер", в който главната роля се изпълнява от Джак Никълсън. Филмът е психо-криминале и разказва за репортер, който се опитва да смени идентичността си, взимайки името на мъртвец. След края на снимките Антониони се оттегля от киното за пет години.

В интервю за италианско списание през 1980 г. на въпроса за кого прави филмите си той отговаря така:

"Правя ги за идеалния зрител – себе си. Никога не бих направил нещо, което да не отговаря на моя вкус, само за да го покажа на публиката. Честно, не съм способен на това, макар толкова много други режисьори да го правят. И още нещо – за каква публика говорим? Италианската? Американската? Японската? Френската? Британската? Австралийската? Те са толкова различни една от друга."

През 1981 г. Антониони снима филма "Мистерията Обервалд", а на следващата година – "Идентификация на една жена".

Микеланджело Антониони получава инфаркт през 1985 година. През 1994 г. частично парализиран и общуващ посредством бележника си, започва да снима "Отвъд облаците". Разтревожени дали режисьорът ще е в състояние да завърши филма, продуцентите привличат германския му колега Вим Вендерс и двамата работят в екип. "Отвъд облаците" е направен по сборник с разкази на самия Антониони и в него участват цял куп международни звезди – Джон Малкович, Джеръми Айрънс, Фани Ардан, Ирен Жакоб, Софи Марсо, Жан Рено и Марчело Мастрояни.

През 1996 г. Антониони получава награда "Оскар" за цялостен принос в киноизкуството.

Последният филм на гениалният италиански кинорежисьор е френско-италианската копродукция "Ерос" от 2004 г., която той снима заедно с режисьорите Стивън Содърбърг и Уонг Карвай.

Микеланджело Антониони напусна света на киното на 30 юли 2007 г., на 94 години, но ни остави 18 прекрасни филма.

По тъжно стечение на обстоятелствата на същия ден световното кино загуби и друг един свой гений – Ингмар Бергман, шведският театрален и филмов режисьор, сценарист и продуцент, определян като един от най-изтъкнатите автори в киното на всички времена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст