200 000 нови работни места са разкрити от споразумението между ЕС и Япония

председателят на JICA Alumni България доц. д-р Боян Жеков

"Предизвикателствата в икономическите отношения между България и Япония са в секторите на автомобилната индустрия и на износа на хранителни стоки. Мерките обаче са взети навреме и споразумението за икономическо партньорство между Европейския съюз и Япония вече дава ефект. Само за последните месеци се открити 200 000 работни места, благодарение на свалянето на митата върху определени стоки". Това заяви председателят на JICA Alumni България доц. д-р Боян Жеков пред Bloomberg и подчерта, че предстоят още нови инвестиции от ЕС в Азия, а процедурата по обявяването на самите проекти ще бъде напълно прозрачна и публична.

Инвестициите от ЕС в Азия са свързани с изграждането на 4800 км. пътища и железопътна инфраструктура, 6 пристанища и 11 логистични центъра, поясни Боян Жеков, допълвайки, че това са проекти, които ще бъдат финансирани от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Азиатската банка за развитие. "Вече участваме с Япония в съвместни действия относно Западните Балкани. Единият от началните проекти е свързан с обучение на експерти от всички балкански държави в София от японските специалисти по земетресения, бедствия и аварии", посочи Жеков. По думите му проектите ще се обявяват в единен регистър и всички икономически субекти в региона, приоритетно Европа и Япония, ще могат да се конкурират за реализирането на тези проекти на територията на азиатските държави – Армения, Азербайджан, Беларус, Украйна, Молдова.

С влизането в сила през февруари тази година на Споразумението за икономическо партньорство между Европейския съюз и Япония търговските и икономическите отношения между Европа и Япония получават нов тласък, подчерта наскоро в свое изявление в Токио по времето на Японско-български икономически семинар заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова. "Повече от 90% от износа на ЕС за Япония няма да подлежи на облагане с мита, а при достигане на пълно прилагане на споразумението, 97% от европейските стоки ще могат да се внасят свободно в Япония", отбеляза тогава икономическият заместник-министър.

JICA Alumni България е българско сдружение основано в отговор на нарастващата потребност от обмен на информация между заввърналите се от Япония български специалисти, обучавани по линия на Японската агенция за международно сътрудничество JICA в нейните центрове в цяла Япония.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст