Педро Санчес постави начало на поредната предизборна кампания в Испания

педро санчес

Испанският премиер Педро Санчес постави днес началото на предизборната си кампания за предсрочните избори на 10 ноември, предаде Франс прес. Това ще бъдат четвъртите избори в Испания за четири години.

През април социалистите на Санчес победиха на изборите, но не получиха мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство. Те не успяха да се договорят с радикалната левица Подемос за коалиция и така се стигна до новите избори.

"Ние сме единствената политическа сила, която може да предложи стабилност", каза днес Санчес в началото на кампанията си. Той допълни, че социалистите са единствените, които предлагат ясна пътна карта.

Санчес предупреди, че няма време за обвинения защо се е стигнало до нови избори. Противници на Санчес го обвиняват, че е искал нов парламентарен вот още от началото, за да се опита да засили позициите си в новия парламент. Санчес на свой ред обвинява десницата и радикалната левица, че са отказали неговите предложения за деблокиране на ситуацията.

Социологическите допитвания показват, че социалистите ще победят на изборите, но пак няма да получат абсолютно мнозинство, което ще ги принуди отново да търсят съюзи с други партии, за да може Санчес да продължи да управлява.

Испания е обхваната от политическа нестабилност от 2015 г., откакто двупартийният модел се разпадна с влизането в парламента на радикалната левица Подемос и на либералите от Сиудаданос. След последните избори в парламента влезе и крайнодясната Вокс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст