Сърбия, Северна Македония и Албания обсъждат създаване на “мини Шенген” на Балканите

Александър Вучич

Премиерите на Сърбия, Северна Македония и Албания Ана Бърнабич, Зоран Заев и Еди Рама ще се срещнат на 9 и 10 октомври в сръбския град Нови Сад, за да обсъдят възможностите за създаване на зона за свободно движение на хора, стоки и услуги между трите страни, съобщи гръцката агенция АНА-МПА.

Инициативата за срещата принадлежи на сръбския президент Александър Вучич, който също ще участва активно в работата на тристранната среща.

Този модел за свързаност между трите страни, който Вучич нарича "мини Шенген", предвижда първоначално да бъде либерализирана търговията чрез постепенно премахване на всички процедури при движението на стоки. Както обясни министърът на търговията на Сърбия Расим Ляич, по време на първия етап ще бъдат отменени всички немитнически бариери. Стоките, които влизат в тези страни, ще подлежат на фитосанитарен, ветеринарен и лабораторен контрол еднократно на външните граници за зоната, а не на всяка граница. По-нататък ще бъдат премахнати и другите процедури, които забавят бързото придвижване на стоките, с крайна цел да бъде постигната пълна либерализация.

Идеята за т.нар. "мини Шенген", както я представи наскоро сръбският президент Вучич, предвижда в близко бъдеще да бъде постигнато и свободно движение на хора. Вучич остави отворена възможността споразумението да бъде разширено и отвъд първоначалните три страни с включване на Черна гора, Босна и Херцеговина, но и на Косово.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст