Унилите валути вещаят мрачно бъдеще

валути

Пред лицето на макро-заплахите от двете страни на Атлантика търговците на валутни опции изглеждат забележително спокойни или просто са парализирани от несигурността. Инвеститорите претеглят всичко – от влиянието на паричните стимули в Европа, сравнени с щатските лихвени редукции, до драмата с евентуалния импийчмънт на президента Доналд Тръмп и световния търговски конфликт. Дори съобщението за новите наказателни мита на Вашингтон върху внос от Европейския съюз за 7.5 млрд. щ. долара не успяха да раздвижат валутната двойка евро/долар. 

Това предполага, че пазарните играчи нямат желание да правят големи залози за посоката на движение на най-активно търгувания валутен крос. Единната европейска валута е доста подценена според критериите  на Банката за международни разплащания. Индексът, отчитащ активността в секторите на промишлеността и на услугите в еврозоната  показва, че растежът на общността започва да стагнира. Очакваните понижения на лихвите в САЩ би трябвало да засилят еврото, смята Атанасиос Вамвакидис – шеф на звеното за валутна стратегия на Г-10 в "Бенк ъф Америка Мерил Линч". От друга страна обаче, добавя банкерът, "политиката на ЕЦБ и търговското напрежение предполагат, че еврото трябва да остане слабо към щатския долар".

Третото тримесечие беше най-лошото за единната европейска валута спрямо зелените пари за последната година – имаше спад от 4.2 процента. Което означава, че голяма част от лошите новини вече са отчетени в пазарните оценки и кой знае колко резки движения оттук нататък не трябва да се очакват. А и "оръжейният арсенал" на ЕЦБ е на изчерпване. Прогнозата на Нед Ръмпълтин от "Торонто-Доминиън бенк" е за цена  грубо 1.09 щ. долара за едно евро до края на 2019-а и поскъпване до 1.10 долара за евро през първото тримесечие на 2020-а.

Показателно е, че единната еврейска валута е пробивала по едно психологическо ниво на подкрепа спрямо долара в края на всеки месец от изтеклото тримесечие. На 31 юли тя падна под 1.11 щ. долара, на 30 август – под 1.10 щ. долара и на 30 септември – под 1.09 долара, което е и най-ниската й стойност към зелените пари от 2017-а. В късния следобед на 4 октомври котировките бяха в близост до 1.0960 долара за едно евро.

Най-добрият индикатор за оценка на риска от световна рецесия са валутите извън челната тройка. Австралийският и новозеландският долар, които се търгуват като представители на азиатския растеж заради износа на суровини, се движат  близо  до най-ниските си равнища след последната финансова криза. Норвежката и шведската крона пък са слезли до "низини", които не са посещавани от началото на новото хилядолетие. 

Всичко това е отражение на задълбочаващата се перспектива за охлаждане на световното стопанство точно когато инвеститорите са изнервени от влошаващите се икономически данни, от признаците за стрес на паричните пазари и от растящите рискове, провокирани от BREXIT, от търговските войни и от процедурата за импийчмънт на Тръмп. Топи се доверието във възможностите на паричната политика да стимулира борещите се икономики, което излага на особена опасност обвързаните с растежа парични единици.

Австралийският и новозеландският долар се търгуват на нивата от 2009-а, когато светът започва да се възстановява от световната финансова криза. Резервната банка на Австралия понижи на 1 октомври основната си лихва до рекордно ниските 0.75% под заплахата на растящата безработица. Австралийската валута е особено чувствителна при промени на перспективите за растеж на Китай и на цените на базовите метали заради големия обем на местния минен сектор. Сегашният спад на австралийския долар е предизвикан най-вече от продължителната слабост на китайските пари: юанът се търгува над 7.1 за едни щатски долар, а през септември падна и до 7.2 юана за долар. Това предизвика гнева на щатската администрация и засили политически привкус на търговската война между двете държави – една от най-големите спирачки на растежа.

Слабостта на скандинавските валути отива дори още по-далеч – до началото на новото хилядолетие. Природните богатства на Норвегия обвързват тясно кроната с цените на петрола, докато пазарната оценка на шведската парична единица е отражение на обвързаността на страната със световната индустрия и търговия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст