ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейският фонд за отбрана ще получи наполовина пари на предвиденото

еврокомисия европейска комисия ек брюксел

Европейският фонд за отбрана (ЕФО), чрез който се очаква ЕС да съфинансира промишлени проекти, общи за няколко страни, ще получи 7 милиарда евро за периода 2021-2027 г. – наполовина по-малко от първоначално предвиденото. Това реши днес европейската среща на върха, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Фондът цели "да насърчи състезателното начало, ефикасността и иновационния капацитет на промишлената и технологична база на европейската отбрана, като подкрепя действията, насочени към трансгранично сътрудничество и съвместна работа в цялата общност, на всеки етап от промишления цикъл на отбранителната продукция и технологиите", напомня агенцията.

ЕС има големи планове за отбранителната си индустрия, но средствата, отпуснати в крайна сметка в рамките на неколкогодишния бюджет на Европейската комисия, са далеч от първоначалните амбиции, които предполагаха сума от над 13 милиарда евро, отбелязва Франс прес.

Създаден по инициатива на Франция, ЕФО не бе подкрепен единодушно и по време на преговорите средствата за него бяха намалени от 13 на 7, после на 9 милиарда евро и най-накрая – отново на 7 милиарда от общо 1,074 трилиона евро – европейския бюджет за периода 2021-2027 г.

В края на май министрите на отбраната от Германия, Франция, Испания и Италия припомниха в писмо до шефа на европейската дипломация Жозеп Борел, че общността има нужда от амбициозен ЕФО. Според тях този фонд е "от решаващо значение за финансирането и засилването на научните изследвания и развойния капацитет, които ще подсилят способността ни да посрещаме многобройните световни кризи и заплахи", припомня АФП.

За космоса се отпуска бюджет от 13,3 милиарда евро при първоначално планирани 16 милиарда от 2021 до 2027 г.

Осем милиарда от тази сума ще бъдат изразходвани за европейската система за сателитна навигация Галилео, а 4,8 милиарда – – за програмата Коперник за наблюдение на Земята.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст