ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Високосна година с високосни харчове за МВР

мвр - австралия

Натежала от очаквания, високосната 2020-а влезе и в МВР. В навечерието й се появиха някои сигнали, че може да се окаже по-добра от предишната, но по какво?. По-добра като ефект от работата на министерството – няма как да бъде с тази тромава, закостеняла и непроменена от години структура. Дори и огромният й бюджет от близо 1,7 млрд. лева не подсказва, че с разкриваемостта на битовите престъпления, които правят живота на обикновените данокъплатци черен, нещо ще се промени. По стара традиция 90 на сто от бюджета на МВР се харчи за  разходи за персонала. Тоест, очертава се още една поредна година без високотехнологични иновации и инвестиции, които биха могли да променят бързо познатата от години картинка на борбата с престъпността. Както се пееше в една песен

"Всичко тече", но в МВР нищо не се променя.

Може да се очаква, че 2020-а ще бъде благодатна за служителите на министерството, които ще се радват на малко по-високи заплати. Ръководството на МВР даде ясен знак за това с публикуваните в края на декември промени в Наредбата за основните месечни възнаграждения на държавните служители по Закона за МВР. От мотивите към наредбата става ясно, че за тази цел са необходими около 120 милиона лева. Изчисленията сочат, че заемащият  най-висшата професионална длъжност "главен секретар" ще получава 2 572 лева месечна заплата, заместникът му 2 330 лева, а шефовете на главни дирекции ще взимат по 2 291 лева заплата. Надолу по веригата – един разследващ полицай ще взима 1 657 лева, а младшият полицай – 1 229 лева. Както сочат мотивите, с повишението ръководството на МВР очаква и повишение на мотивацията на cлужитeлитe, съответно и на  рeзултaтитe oт рaбoтaтa нa вeдoмcтвoтo.

Редно е да се отбележи,  че повишението едва ли ще промени качеството на живота на служителите на МВР, тъй като новите цени и такси ще побутнат нагоре инфлацията, която ще "изяде" надбавката в дохода. Което ще се случи и на всички работещи българи.

За да добием представа  колко народна пара се троши за заплащане на възнагражденията на служителите от министерството е  достатъчно е да се вгледаме в цифрите. През следващата година ръководството на МВР например ще трябва да задели за извънреден труд на служителите си по 4 350 000 лева месечно с включени осигурителни вноски, или общо 52 млн. лева.

За заплащане на труда по време на официални празници ще отидат приблизително 44 млн. лева, или по 3 654 000 лева месечно с включени осигурителни вноски. Отделно още около 5 млн. лева ще бъдат похарчени  за допълнително възнаграждение за нощен труд и приблизително още 1 милион за времето, което служителите прекарват в т.нар. разположение.

Общо сумата набъбва до 112 млн. лева само за допълнителното  възнаграждение.

Очакванията за по-ефективна работа от МВР са насочени най-вече в сферата на борбата с тероризма и спецоперациите. Както е известно, парламентът одобри поредните промени в Закона за МВР, които с много въображение могат да се определят като реформа. Става дума за създаването на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" (ГДЖСОБТ), в която ще се включат досегашните Специализиран отряд "Борба с тероризма" (СОБТ) и „Жандармерия". Целта е да се постигне по-добро управление на ресурсите и материално обезпечаване при спазване на принципите на йерархичност и субординация,  посочват  в мотивите си  вносителите на проекта.

Но вътрешното  ведомство престъпи през прага на 2020 г. леко притеснено. Това се дължи най-вече на процедурата по издаването на

нови български документи за самоличност

и очакваната вълна от клиенти заради  предстоящата  подмяна на стари тескерета, чийто срок изтича през високосната 2020-а.

През 2020 г. трябва да бъдат подменени 999 018 лични карти и 637 743 паспорта, а през 2021 г. – 1 088 116 лични карти и 563 129 паспорта. За справяне с вълната от клиенти вече бяха отпуснати допълнителни щатни бройки за СДВР, за областните дирекции, за Дирекция "Български документи за самоличност", за сключване на трудови договори със служители, които да работят като "системни оператори" за срок от една година – до 14 ноември 2020 година. Те ще бъдат ангажирани с дейностите по издаване на личните документи, а назначаването им ще бъде финансово обезпечено със средства от бюджета на МВР.  Също така са предприети действия за осигуряване на допълнителни помещения и разкриване на работни места в административните звена на други държавни органи и местната власт.

Ръководството на министерството се е погрижило и за

новия имидж на МВР- служителите.

За това говори и обществената поръчка за тестови нови униформи и обувки за тях. За летни униформи и обувки министерството е готово да плати 122 000 лева ( за 500 чифта обуща  и толкова униформи.)

За тестови нови зимни облекла министерството е приготвило 68 бона за по 100 якета и още толкова зимни панталони, като срокът за получаване на оферти е на 9 януари 2020 година.

Към очакванията за по-ефективна работа  ръководството на МВР добавя и вече заявеното си намерение да закупи 15 високоскоростни автомобили, с които ще лови нарушители по магистралите. "Банкеръ" вече коментира идеята, разкривайки че е налудничаво да се харчат народни пари – около 5 млн. лева – за такова намерение, тъй като нито има толкова магистрали, нито автомобилният парк в държавата е в състояние да предизвика подобна реакция.

Статистиката сочи, че от всички коли по пътищата едва 5 на сто са нови автомобили, които биха могли да развият скорости, за каквито МВР ще купува супер-преследвачи. Автомобилите ще бъдат оборудвани с всички системи за заснемане на скорост, за да може да се направи снимка, видеоклип, както и при заснемане на определено нарушение. Колите ще бъдат оборудвани и с необходимата техника за извършване на пълна проверка на водача на автомобила и пътниците в него, както и да бъде  наложена  глоба веднага. С тези автомобили ще се засичат и нарушения от  водачи, които не са български граждани. Те ще бъдат спирани и глобявани на място. Така от "Пътна полиция" казват, че ще повишат събираемостта на глобите, наложени на чужденци.

В крайна сметка предчувствията за дейността на МВР през новата година  са противоречиви, и отново натежава усещането, че 2020 -а ще мине и замине под знака предимно добрите намерения .

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст