Правителството излъга медицинските сестри за увеличение на заплатите им

медицински сестри

"Когато се обещаваха парите за увеличение на заплатите на медицинските сестри от правителството, тези 50 милиона ги нямаше". Това заяви пред БТВ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

"Обещаните заплати бяха лъжа. До нас парите не са достигнали. Има прехвърляне на топката", заяви една от протестиращите медицински сестри. Според нея трябвало ясно да се каже, че в здравеопазването има  дълбоки проблеми.

Кацаров потвърди, че е имало отпуснати пари, но само малка част от тях са достигнали до лечебните заведения. Медицинската сестра попита министър Ананиев защо е обещал увеличение на заплатите им? „Реалното увеличение е 100 лева и то беше дадено, за да спрат протестите. Освен това оставките в Карлово не са оттеглени. От 16 октомври детското отделение остава без лекари и сестри“, категорична бе сестрата. Тя обяви, че те няма да участват в бутафорния протест на КНСБ на 7 октомври.

Д-р Стойчо Кацаров подчерта, че този протест на КНСБ изглежда странно, след като синдикални представители участват в управлението на НЗОК. По думите му, има неефективно харчене на пари на данъкоплатците, произтичащо от неразумно определените цени на здравни услуги. „Средствата трябва да се увеличат, но и да има по-строг контрол на разходване на средствата“, допълни медицинската сестра.

В сряда медицинските сестри от болницата в Карлово заявиха, че очакват не обещания, а нови трудови договори с увеличение на заплатите на 950 лв. Силвия Стайкова каза пред БНР, че все още не е ясно кой от двата варианта, предоставени от финансовия министър, ще бъде постигнат.

„Вече не можем да вярваме на обещания. Не може човек, управител на болница, да застане пред цяла България и да каже, че сме оттеглили молбите за напускане. Какво му е отношението към нас като към хора?! Това е абсолютна лъжа! Молбите са долу, в администрацията и не са оттеглени! Нашите са 7 – от Вътрешно отделение и 6 на колежки от Детското, и лекарските…", обясни тя.

Сроковете на молбите изтичат на 13 октомври за Детското отделение и на 30-и за Вътрешно, допълни медицинската сестра. По думите й, ако дотогава няма нови договори, сестрите са категорични, че ще напуснат. А това означава, че се затварят две отделения. "Не знам дали ще съществува по-нататък болницата“, каза Силвия Стайкова.

"На голяма част от персонала остават 5-6 години до пенсия и много хора се страхуват да подадат оставки от страх, че не могат да намерят работа", допълни тя.

Сестрите са по-склонни да приемат предложението за 950 лв. заплата с уговорката, че ще получават 80% от нея при неизработена през месеца дейност. "Защото, при подписан трудов договор за 950, 20-те процента, които няма да ги вземем, примерно, единия месец, са дължими суми и трябва да се изплатят, те са в договора, а ДМС-то, като кажат, че няма, няма и да видим!“, обясни сестрата.

Междувременно, стана ясно, че след обещанието на премиера Бойко Борисов преди евроизборите да бъдат дадени 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на медицинските сестри, за да спрат протестите, Министерският съвет наистина прие такова постановление. На 10 април кабинетът отпусна тези 50 млн. лв. Здравният министър разясни, че целта е навсякъде основните заплати на сестрите да достигнат 950 лева, както предвижда колективния трудов договор в сектора.

Тихомълком месец по-късно – на 9 май правителството е изменило постановлението си и е намалило сумата от 50 на 6 млн.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че всъщност 50-те млн. лева за увеличаване заплатите на медицинските сестри не идват от Министерския съвет, а от НЗОК. Той припомни, че по-рано, през февруари кабинетът вече беше отпуснал 30 млн. лева в помощ на болници в отдалечени и трудно достъпни райони, за белодробните и психиатричните болници и за спешната помощ. Той се аргументира, че парите, разпределяни от МЗ достигат само до 147 болници, които отговарят на тези критерии, докато парите от НЗОК по клинични пътеки достигат до всички 360 болници в страната.

С други думи, отпуснатите от правителството пари за болниците са били използвани от директорите им за погасяване на просрочени задължения, а медицинските сестри трябва да си чакат парите за увеличение на заплатите им от Здравната каса.

И докато здравният министър се опитва да замаже положението и да докаже, че заплатите на медицинските сестри не са чак толкова ниски, те продължават да протестират и да напускат. Ананиев се опита да обясни, че средната брутна заплата на сестрите заедно с всички добавки достига 1253 лв. общо за държавните и общинските болници. Истината обаче е доста по-различна – в провинцията основните заплати на сестрите масово са от порядъка на 750-800 лева, почти не получават бонуси над тях и все още не достигат обещаните 950 лева. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст