Константин Павлов – Комитата: Когато в София видим багер, първо си мислим какво ще загубим, а не какво ще получим

Константин Павлов – Комитата

Аз съм от квартала и съм наблюдавал от първо лице как той се променя – някога играехме футбол по улицата, крадяхме ябълки от градините на съседите, имаше горички. После влезе бетонът и дойде хаосът, спомня си кандидатът на „Демократична България“ за районен кмет на община „Лозенец“ Константин Павлов-Комитата във видео интервю за „Студио Банкеръ“.

В интервюто Комитата каза още:

Сега в „Лозенец“ царят стрес, замърсяване, шум. А районът е по-голям, отколкото хората си мислят. Той включва вече още две добавки – кварталите „Витоша“ и „Кръстова вада-Изток“, а те идват със своите проблеми – нямат нормални улици, канализация, публични пространства, учебни и здравни заведения.

 

Вижте цялото интервю с Константин Павлов-Комитата.

https://www.youtube.com/watch?v=mWrcHIs5a5Q

 

Разширяването на града е естествен процес, въпросът е как то може да бъде овладяна. Това е все едно на автобусна спирка а оставиш хората а се бият ой да се качи първи, вместо да има коридори, по които да се редят.

Градът трябва да расте, но по правила. И да расте съразмерно – както жилищни имоти, така и публични пространства, инфраструктура, услуги.

Квартал „Манастирски ливади“ ми прилича на бежански лагер.

В София нещата се случват без план от 30 г. насам.

Като видя багер или самосвал, първо си мисля от какво ще се лишим, а не какво ще получим.

В Общия устройствен план на София нещата са преоразмерени: в квартали, където комфортно биха живяли 100 000 души, са натъпкани 300 000.

София е европейска столица, а тротоарите й не са проходими.

Трябва да се промени и децентрализира финансирането на районите. Властта на районните кметове в момента е властта на детенцето, което сте изпратили с точни пари в магазина.

Когато всички пари са събрани на едно място, много голямо е изкушението те да се харчат за големи неща. И се позлатяват едни „черни дупки“ като „Топлофикация“ и Центъра за градска мобилност.

Фандъкова вече 10 години обещава, че ще влезе в кварталните улици и все не става – точно заради големите проекти.

В момента в район „Лозенец“ се строят 7000 апартамента – това значи нови над 20 000 новодомци. А сега цялото население на общината е 53 000. 40 процента нарастване на населението, с толкова нараства и натоварването върху инфраструктура, улици, транспорт, детски градини, училища, канализация. За това изобщо не е мислено.

И накрая ГЕРБ ще кажат: ние строихме, сега демократите задръстват.

Заради всичко това аз се кандидатирах за кмет на район „Лозенец“.

  • Какво може да направи един комита във властта?
  • Как небостъргачите влошават живота на цели квартали?
  • Как урбанистиката може да се цивилизова с усилията на районен кмет?
  • Защо хората от „Демократична България“ прави изцяло позитивна кампания и ще им помогне ли това в родната политическа среда?
  • Как Уди Алън би разработил сюжет за София?
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст