Варовик за над 100 млн. за „ТЕЦ Марица изток 2“ се доставя от фирма, свързана с „Мултигруп“

ТЕЦ "Марица Изток"2 общ план на централата

Мине не мине време и премиерът Бойко Борисов  „изригва“  – особено, когато стане въпрос за това има ли обвързаност между ГЕРБ и ДПС . Днес в интервю по Нова телевизия той се опита категорично да отрече натрапващите се в последно време съмнения, че кабинетът доста сериозно „обгрижва“  бизнеса на уж „низвергнатия“ откъм възможност да му стане  коалиционен партньор  политически субект – ДПС.  Като показателен  пример за това беше посочен ТЕЦ Варна.  Добре известно е , че преди година  ТЕЦ-ът  беше напазаруван от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган като всички дялове във фирмата "Сигда" бяха изкупени  срещу смешната сума от 3500 лева. Тази фирма пък по-малко от година по- рано (в края на 2017 ) изкупи електроцентралата от чешката ЧЕЗ.  

Веднага след тази инак законова формула за придобиване на дружеството-собственик на електроцентралата пък стана ясно , че държавната  ТЕЦ "Марица Изток 2" е отказала участие  в търговете  за студен резерв на "Електроенергийния системен оператор"  и така е разчистила  терена пред варненската  ТЕЦ . А тя не пропусна моментът и много бързо се уреди с договор за 27.4 млн. лева…

Като контрапункт на този въпрос, Борисов  зазаде друг – той попита , дали пък някой знае кой зарежда държавния ТЕЦ с варовик?

„Банкеръ“ реши да се поразрови в темата за въпросните  доставки и се оказа, че въпросът на Борисов едва ли е бил случаен. Може би министър председателят се опитваше да внуши, че това все още е бизнес, който години наред беше запазен за  "Каолин". 

Потърсихме  информация за какво точно става дума. Извършената от нас проверка  в официалните страници на Агенцията за обществени поръчки показа, че през последните две години основният доставчик на варовика, който е необходим за сероочистващите  инсталации в ТЕЦ-а  са  хора, свързани с…Мултигруп.

Последните два доста солидни по обем договора , които ръководството на държавното дружество е сключвало са с фирма „Персенк инвест“ ООД, собственост на пловдивските бизнесмени (баща и син) Георги и Иван Георгиеви. А от  регистрите на дружествата, в които участва бащата Георги  става ясно, че той и до днес е вписан като управител и на „Мултигруп Пловдив“.

Обявлението за първият сключен договор на „ТЕЦ Марица Изток 2“  с фирма „Персенк инвест“ е от 2 октомври 2017-а година.  Общата стойност на доставката на общо 2 400 000 тона варовик за сероочистващите инсталации е 50.4 млн.лева.  Доставките са разпределени почти поравно между две свързани дружества – „Персенк инвест“ ООД  и „Инвестор“ ЕООД, еднолична собственост на Георги Георгиев. Странното в този случай е, че когато е обявена поръчката, прогнозната й стойност е била по-ниска – 48 млн.лв., става ясно от решението за нейното възлагане с дата от 3 август 2017 година…

Вторият договор със същият доставчик  е обявен в Агенцията за обществени поръчки преди месец – на 19 септември. Той е на стойност 58 275 000 лева.  Срещу тази сума доставчикът е поел ангажимента да достави 2 250 000 тона варовик на държавната електроцентрала. Цената , на която е спечелена поръчката, се доближава до обавената през август „прогнозна стойност“ , която е 58.5 млн.лева. 

След след всичко казано дотук, няма как да не си припомним отзи чутовен скандал, който се разрази преди две години именно заради доставките на същия този варовик. Тогава вече недолюбвания партньор на Борисов Валери Симеонов, в качеството си на вицепремиер обвини ръководството на ТЕЦ Марица изток 2 в умишлено ощетяване на държавното дружество и дори съобщи, че внася сигнал до прокуратурата по случая. И до ден днешен обаче, резултат от това не се е чуло да има. От ръководството на завода тогава обясниха, че такова нещо няма. И тъй като историята се забрави, и тази година доставчикът е същият. Само, че този път законът е спазен, защото "прогнозната стойност" е малко по-висока от цената на подписания договор… С други думи …пести се.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст