ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Африканката“ откри 50-ия фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора

Африканката-Стара Загора

Започна юбилейният 50-и фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора.

Откриващото събитие е операта „Африканката“ от Джакомо Майербер.

Спектакълът е копродукция на Старозагорската опера и „Дойче Опер“ – Берлин, а постановката е дело на режисьорката – Вера Немирова (на малката снимка). Тя е внучка на писателя Добри Немиров, завършила е в Берлин, а днес поставя оперни спектакли на различни сцени по света. За първи път режисира „Африканката” на сцената на „Дойче опер“ в Берлин през 2015 година.

Истинското име на композитора, роден през 1791 г. в Германия, е Якоб Бер. Той го променя на Джакомо Майербер по волята на свой богат роднина – за да получи голямо наследство. И Стара Загора е имала много имена – Берое, Августа Траяна, Иринополис, Боруй, Верея, Ески Загра, Железник, но със сегашното най-много й върви, имайки предвид, че за 2019 г. Старозагорската област се нарежда на четвърто място по произведен брутен вътрешен продукт, след София, Пловдив и Варна.

За Джакомо Майербер критиците казват: мелодичността му е италианска, хармонията – немска, а ритмиката – френска. И в историята на операта на Стара Загора има такава „мешавица“ – основите на балетната й трупа са поставени от украинската балерина Анна Воробьова, която среща голямата си любов – българския скулптор Александър Занков – в… Рим.

Операта „Африканката“ си има и второ („резервно“) заглавие – „Васко да Гама“. Сюжетът се върти около прочутия португалски мореплавател Васко да Гама. Той трябва да направи тежък избор – дали да бъде със старата си любов португалката Инес или с индийската принцеса Селика, която взима в плен по време на пътешествията си. Избира европейката, въпреки че преди това Селика му е спасила живота. В резултат на решението на любимия, отхвърлената принцеса се самоубива.

Тъжен финал, създаден преди 155 години, който сякаш психолози са тествали, че тъкмо в Стара Загора ще разчувства най-много публиката. Причината – след като през 2014 г. в казанлъшкото село Розово имаше протести срещу заселването на бежански семейства в него, група старозагорци се събраха пред сградата на областната си управа и поднесаха символично извинение на бежанците. Тогава те изписаха „Извинявайте“ на български, кюрдски и арабски език. Но… да не се разчувстваме прекалено, защото в края на 2016 г. общинските съветници на Стара Загора "възстановиха равновесието" и приеха декларация срещу настаняването на бежанци в града.

Във фестивалната програма са включени още две чуждестранни участия.

Под патронажа на полския посланик в България Н. Пр. Мачей Шимански, Опера „Балтик“ от Гданск гостува със спектакъла „Таис“ от Жул Масне (27 ноември). Сюжетът се върти около красивата куртизанка Таис (Беса Лугичи) и опитващият се да я върне в правия път монах Атанаел. Диригент е бразилецът Жозе Мария Флоренсио, а режисьор – Ромуалд Вича-Покойски.

А на 28 ноември Националният симфоничен оркестър на консерваторите на Италия, с диригент Алесандро Пинзаути, ще потопи публиката в „Непознатия свят на операта”, изпълнявайки четири увертюрите към четири класически опери – „Севилският бръснар“ (Джоакино Росини), "Медея" (Луиджи Керубини), „Луиза Милер“ и „Жана Д’ Арк“ (Джузепе Верди), и "Симфония № 5" на Пьотр И. Чайковски.

Вероятно отсъствието на Софийската опера и балет ще натъжи много от почитателите й, но домакините са се постарали да запълнят празнината по подобаващ начин – тържественото отбелязване на един юбилей и четири забележителни годишнини.

Първа – и по време, и по право – е 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Неговият ден е 29 ноември. Маестрото ще бъде почетен с тематична изложба и с изпълнение на два от шедьоврите на Панчо Владигеров – „Карнавална процесия“ из музиката към пиесата „Венецианският търговец“ (Академичен симфоничен оркестър под диригентството на Григор Паликаров) и ария от единствената му опера – „Цар Калоян”, създадена по либрето на друг именит старозагорец – Николай Лилиев.

Следват – 50 години от първата сценична изява на родената в Стара Загора оперна прима Стефка Минева (30 ноември), 90-годишнината от рождението на маестро Димитър Димитров (1929-1999 г.) – създател на Фестивала за оперното и балетно изкуство в Стара Загора (30 ноември) и 100 години от рождението на гениалния диригент Руслан Райчев.

Маестро Руслан Райчев е роден на 5. май 1919 г. в Милано.  Начално и основно образование получава в детския и средния отдел на Миланската консерватория "Джузепе Верди". Средно образование завършва в софийския клон на  „Дойче Шуле“ (Немска гимназия). Учи четири години "Право" в Софийския университет, след което си събира багажа и… завършва Виенската консерватория (диригентски клас). Дебютът му е през 1944 г. в Кьонигсберг (днес Калининград).През 1982 г. става първият българин, кавалер на Ордена за изкуство и литература на Франция. Умира в София на 9 януари 2006 година.

И разбира се – 70 години от създаването на балетната трупа в Стара Загора. Събитието ще бъде отбелязано на  5 декември с две постановки – класическият балет „Ромео и Жулиета” на Чайковски (хореограф Силвия Томова) и премиерният спектакъл „Шопениана“ по Шопен (хореограф прима балерината на старозагорския балет Снежана Дескова).

Два дни по-късно – на 7 декември, Фестивалът за оперно и балетно изкуство (ФОБИ) приключва с последната опера на Верди –  "Фалстаф". Постановката е на Държавна опера – Пловдив. Диригент е Павел Балев – музикален директор на Филхармонията в Баден-Баден. Главната роля е поверена на Кирил Манолов – най-добрия Фалстаф на нашето време, според Рикардо Мути. В спектакъла участва и световната прима Марияна Пенчева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст