ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България е едно добро място за развитие на фамилен бизнес

Виктор Гугушев

Адв. Виктор Гугушев е президент на FBN NEXTGEN – подструктура на „Сдружение на Фамилния Бизнес“, която е изцяло фокусирана върху следващото поколение лидери в семейния бизнес – хора между 18 и 39-годишна възраст, които са в различни етапи на подготовка за поемане на водещата роля в семейните компании. Партньор е в кантората "Gugushev & Partners".  Има магистърска степен по право от  университета „Куин Мери“ в  Лондон. Специализирал е Корпоративно финансово право, Несъстоятелност и преструктуриране, Банково право​.

Адв. Гугушев, какви са целите и мисията на „Сдружение на фамилния бизнес – България“? Откога съществува и кои са нейните членове?

– "Сдружение на фамилния бизнес – България" е част от Световната организация на фамилния бизнес, която през 2019 г. празнува своята 30-ата годишнина. Сдружението присъства у нас от 12 години. Целите ни са да обединяваме фамилни компании, които изповядват сходни ценности както за правенето на семеен бизнес, така и за морала в бизнеса, защото е семейният бизнес е различен от този в чисто корпоративна среда. Моралът следва да се изповядва на доста по-високо ниво, когато фамилия застава с името си зад бизнеса, който развива. 

Една от другите основни цели на сдружението е навлизането на следващото поколение в семейния бизнес. Как да го управлява, как да го продължи и как той да остане дори за следващото поколение. 

Към момента в сдружението членуват 60 фамилии, разпръснати в различни сектори на икономиката. Имаме сериозни представители на хотелиерския бранш, на строителния, на банковия сектор, както и в сектора на услугите, например адвокати, какъвто съм и аз. Бих казал, че нашите членове покриват почти всички сектори на българската икономика – недвижими имоти, енергетика, финанси, производство.  

Как оценявате условията за развитие на семеен бизнес у нас?

– Няма еднозначно мнение по въпроса. България е едно добро място за правене на бизнес. И ние като всяка друга държава в света имаме своите специфики, с които човек трябва да се съобразява, независимо дали пречат или помагат на бизнеса. Така че за предприемчив човек и човек, който мечтае да постигне нещо, не мисля, че има лошо място за правене на бизнес. Всичко е въпрос на лична мотивация и до колко си готов да вложиш от себе си. 

Усещате ли необходимост от промени в регулаторната рамка и от въвеждане на някакви административни облекчения?

– В световен мащаб има редица водещи икономики като Германия и Франция, такива в Южна Америка, които разпознават понятието фамилен бизнес и съответно предоставят необходимите мерки за насърчаването му. Не говорим за данъчни облекчения, а по-скоро мерки за стимулиране на семейните компании. Истина е, че добре осъзнатите политици знаят, че семейните компании във всяка една държава по света са между 70-80% от гръбнака на икономиката. Така че подпомагането на такъв тип компании е нещо важно. 

Какво стои зад традицията на Годишните Гала вечери на организацията? Има ли събитието специфична символика?

– С Годишната ни Гала вечер ние отбелязваме Празника на християнското семейство – 21 ноември. Смятаме, че именно семейните ценности са нещо важно и водещо в нашата дейност. Традицията продължава вече 12 години и дано пребъде във времето. 

Какви са мястото и ролята на "Некстджен" в Еф Би Ен – България?

– Следващото поколение предприемачи в семейния бизнес има водеща роля в Сдружението. Поради спецификата на нашата икономика и изобщо на свободните пазарни принципи, наблюдаваме частно предприемачество от едва 30 години. Това позволява на този етап да имаме най-вече второ поколение в бизнеса, макар и в нашето сдружение да имаме представители, които вече имат и трето поколение семейни предприемачи. 

Ролята на "Некстджен" е водеща и в самите бизнеси, защото нашите родители са създали своите компании при доста по-различни условия както в национален, така и в международен план. Голяма част от фамилните компании в сдружението вече са постигнали всичко в локален план и искат да излязат на международните пазари. Следващото поколение във фамилния бизнес внася иновации, ноу-хау, чужди техники, така че фирмите да се развиват и да се запазят.

Разкажете ни повече за предстоящата международна среща на "Некстджен" членовете през май 2020, на която България е домакин.

– Да спечелим домакинството бе трудно, тъй като на финала се състезавахме с Франция. Лично френският президент Еманюел Макрон лобираше пред Международния борд за своята страна. Успяхме да спечелим журито с нашия ентусиазъм, с това, че искаме да покажем, че България и Югоизточна Европа не са от "третия свят", а равностойни партньори в Европейския съюз. Затова бе редно да се даде шанс на страната ни да бъде домакин.  

Какви са очакванията ви за развитието на българската икономика през следващата година?

– Очакванията ми са сравнително положителни. Не мога да кажа, че имам някакви негативни очаквания, но имам притеснения по отношение на сектора на недвижимите имоти, където се наблюдава поредния балон. Вярвам, че в някакъв момент той отново ще слезе по-надолу. Домино ефект ще има в много други сектори – в сферата на услугите, на инфраструктурните обекти, интериорен дизайн, ако щете. Недвижимите имоти са генаратор за много вторични свързани с него бизнеси. Вярвам, че там ще имаме една известна стагнация. Не смятам обаче, че ще стигнем нивата на кризата отпреди 10 години. Българската и световната икономика са много по-стабилни, но следва да сме предпазливи. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст