ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Колекционери показват “укривани” досега творби на български класици

Илия Петров

Точно преди 34 десетилетия – на 10 ноември 1679 г., е роден английският художник Уилям Хогарт. Той е известен с това, че създава тематични картини, на които "запечатва" сцени спектакли от живия живот и критикува (с голяма доза хумор) най-популярните по онова време… морални прегрешения.

Такива са, например, серията му от шест картини „Моден брак”, „Просешка опера”и „Напредъкът на една блудница”. Сред картините му обаче се откроява „Продавачката на скариди” – сравнително късна работа, в която си позволява по-импресионистичен стил. Нещо, което не било много по сърце на Джейн – съпругата на Хогарт, която взела да ревнува задето мъжът й специално е нарисувал улична продавачка с купа скариди и миди на главата.

Вече вдовица, Джейн продължавала да има по-специално отношение към картината и на гостите си я сочела с думите: „А казват, че не можел да рисува плът – ето ви и плът, и кръв в изобилие!”

Днес тази картина може да бъде видяна в Националната галерия в Лондон, но тъй като едва ли толкова бързо ще отлетите за Лондон, за да почетете рожденика Хогарт и "неговото" усмихнато момиче, не пропускайте възможността да видите картини на красиви жени в най-новата изложба, открита в галерия „Нирвана”.

Експозицията е под надслов „Жената като вдъхновение и образ в българската и европейска живопис”, а неин куратор е художничката Моника Тошева. Много от работите, с които ще се запознаете, или ще събудят във вас втора Джейн, или ще ви накарат да се влюбите, този път завинаги, в "динозаврите" на българското изобразително изкуство: Дечко Узунов, Илия Петров, Ярослав Вешин, Георги Баев, Васил Стоилов, Стоян Венев, Иван Ненов, Бенчо Обрешков, Димитър Казаков-Нерон, Наум Хаджимладенов, Иван Кирков, Атанас Яранов, Константин Щъркелов, Васил Захариев, Александър Божинов, Десислава Минчева, Греди Асса, Андрей Даниел, Вихрони Попнеделев. Лиляна Русева, Станислав Памукчиев, Георги Божилов-Слона, Калина Тасева, Георги Джон Попов, Харалампи Тачев, Бинка Златарева, Цветана Щилянова, Елена Карамихайлова, Кирил Цонев, Кирил Петров, Борис Иванов, Димитър Лалев, Любен Диманов, Тома Трифоновски, Янаки Кавръков, Георги Ковачев-Гришата, Йоан Левиев, Йово Йовчев, Георги Трифонов, Маргарита Денева, Йордан Кацамунски, Анета Дръгушану, Христо Йончев-Крискарец.  

Всички изложени картини са частна собственост и са предоставени от членове на Съюза на колекционерите в България. Много голяма част от тях се показват за първи път пред публика.

С няколко свои работи, в галерия "Нирвана" присъства и Светлин Русев (1933-2018 г.). Причината бе описана от собственика на галерия „Нирвана” Ники Младжов с няколко думи при откриването на изложбата: "Светлин Русев бе обединяваща фигура за колекционерите на изкуство в България и постоянно ни убеждаваше колко е важно да показваме картините си!"

Благодарение на това, в рамките на „Жената като вдъхновение…” могат да се видят и творби, дело на редица чужди художници – Фернан Кормон, Андре Фейвъри, Чарлз Ландел, Анри Жерве, Ролан Удо, Емил Леви, Андре Плансон…

Платната са 64, а поводът за откриването на изложбата е четвъртият рожден ден на галерия „Нирвана”.

Любителите на нумерологията веднага ще кажат, че в броя на картините няма нищо случайно, защото, като се раздели 64 на 4, се получава 16, а някои експерти – кабалисти казват, че красотата на жената се състои от 16 елемента.

Дали вярвате или не – няма никакво значение. Творбите на старите майстори и на съвременните класици ще ви разкрият повече тайни за живота, отколкото кабалата. Загатват да го направят „Тъга” на Стоян Венев, "Жена с петел“ на Георги Божилов-Слона, „Нимфи” на Георги Джон Попов, „Светла Ракитин” на Илия Петров, известна още като „Джокондата” – заради начина, по който поетесата е позирала на художника.

Изложбата е отворена до 30 ноември.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст