ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банки-съперници споделят офиси в Германия

банки

Ако пътьом се отбиете в най-новия клон на "Франкфуртер фолксбанк", ще видите касите, осветени в бебешко синьо. Ако обаче влезете в същия офис на следващия ден, те вече светят в ярко червено. Това не е обикновен дизайнерски трик, а сигнал, че най-големият съперник на кредитора се е "нанесъл" на терена му.

След продължилата десетилетия конкуренция между двете регионални банки – "Франкфуртер фолксбанк" и "Таунус шпаркасе", чиито сумарни активи са в размер на 17 млрд. евро, от 19 декември те вече си поделят 17 клона близо до германската банкова столица Франкфурт, за да намалят разходите. Два пъти седмично в оцветените в червено офиси работят служители на "Шпаркасе", а консултантите на "Фолксбанк" ги сменят през други два "сини" дни. 

"Мярката показва колко сериозно е положението щом две банки се съгласяват да си сътрудничат – доскоро немислим подход", коментира Фридрих Хайнеман – икономист в изследователския институт ZEW в Манхайм.

Германските кредитори са подложени на засилващия се натиск на по-строгите регулации, ниските лихвени проценти, забавящия се стопански растеж и пренасочването на клиентите към дигитални продукти. Проучване на консултантската фирма "Бейн енд ко." показва, че миналогодишната доходност на акциите им след облагането с данъци е била едва 1% – далеч под средните за европейските им съперници 7% и 12-е процента на конкурентите им от САЩ. В тази връзка консултантът в "Бейн енд ко" – Валтер Син, посочва, че кредиторите нямат друг избор освен да закриват повече клонове и да съкращават още работни места. Син добавя, че германските банки трябва първо да се преструктурират и след това да започнат да се обединяват.

"Франкфуртер фолксбанкен" и "Таунус шпаркасе", които имат общо 140 клона с обслужващ персонал, ще инвестират 5 млн. евро в споделени офиси и ще закрият някои от съществуващите, за да намалят припокриването на операциите. Те същевременно уверяват, че ще си останат конкуренти. 

2c43e679 8ad8 46ae ac65 c2780f648b0b"Червената" "Таунус шпаркасе"

Германските банки вземат отчаяни мерки, за да се преборят с атакуващите ги от всички страни предизвикателства. След петте години на отрицателна лихвена политика по депозитите на Европейската централна банка, някои вече начисляват такси на дребни клиенти върху средствата в спестовните им сметки, с което нарушават друго табу. Броят на клоновете на германските кредитни институции е намалял с една трета през последното десетилетие – до малко под 28 хиляди през 2018-а. В сравнение с другите държави обаче, особено в Северна Европа, Германия все още притежава много плътна мрежа от 3.6 клона на всеки 10 хил. души от населението – почти двойно повече от Великобритания, сочи проучване на консултантската фирма "Оливър Уаймън". Причината е в силно разпокъсания банков сектор на страната.

Германия е имала близо 1600 кредитни институции към края на миналата година, по официална информация на Европейската банкова федерация. Това е най-голямото количество в еврозоната, предполагащо широки възможности за консолидация. Сливанията обаче засега се оказват "мисия невъзможна", ако се изхожда от провалените преговори между националните банкови лидери – "Дойче банк" и "Комерцбанк".

Поделянето на офиси може да помогне на германските кредитори да редуцират разходите. "Таунус шпаркасе" и "Франкфуртер фолксбанк", които са основани преди повече от 100 години, твърдят, че не са срещнали съпротива когато са представили на регулаторните органи плановете си, които включват и отделни инфраструктури на информационните им технологии, за да защитят клиентите си. Според Ева Вунш-Вебер, която ръководи "Франкфуртер фолксбанк", този модел гарантира изцяло банковата тайна и защитата на личните данни и е смел и иновативен отговор на предизвикателствата в сектора. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст