ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Камий Клодел: Жената гений в скулптурата

Камий Клодел: Жената гений в скулптурата

На днешния ден можем да си спомним за Камий Клодел (Camille Claudel) – френска скулпторка и художник график. Тя е по-голяма сестра на френския поет и дипломат – Пол Клодел.

Камий Клодел е родена на 8 декември 1864 г. във Фер ан-Тарденоа, Ен, Франция.

От 1876 до 1879 г. семейство Клодел живее в Ножен-сюр-Сен. Тук Камий прави първите си творчески опити и се запознава със скулптора Алфред Буше.

Интересът на Камий към изкуството среща подкрепата на баща ѝ и неодобрението на майка ѝ. През 1882 г. Камий убеждава семейството да се преместят в Париж заради професионалните си ангажименти, баща ѝ не ги придружава. Камий учи скулптура в Академия Колароси (Académie Colarossi) при Алфред Буше (по това време Екол де-Боз Ар не допуска жени). През 1883 г. се запознава с Огюст Роден, който ѝ преподава скулптура.

Около 1884 г. тя започва да работи в ателието на Роден и му помага при създаването на някои от известните му произведения, като същевременно създава и собствени творби. Клодел става модел, вдъхновителка и довереница на Роден. Двамата започват бурна интимна и творческа връзка. Той обаче отказва да се раздели със своята дългогодишна спътница в живота Роз Бьоре, което огорчава Клодел. Това, както и недооценяването на творчеството на Клодел от критиците, които я разглеждат само като ученичка на Роден, влошават връзката им. Клодел и Роден се срещат редовно до 1898 г., макар че интимните им отношения приключват няколко години по-рано.

Творчество

Камий Клодел желае да се утвърди като самостоятелен творец и творбите ѝ срещат и положителни отзиви. Критикът Октав Мирбо казва за нея: "Бунт срещу природата: жена-гений". Ранните ѝ творби са близки по дух до тези на Роден, но представят собственото въображение и лиризъм на Клодел, особено известният "Бронзов валс" (1893 г.). "Зряла възраст" (1900 г.) е интерпретирана от брат ѝ като въздействаща алегория за раздялата ѝ с Роден. "Вълната" (1897 г.) – малка скулптура от оникс и бронз, представлява съзнателно скъсване със стила, характерен за периода ѝ с Роден.

След 1905 г. душевното състояние на Камий Клодел се влошава. Тя унищожава много от своите творби, обвинява Роден в конспирации срещу нея, живее изолирано. Баща ѝ умира на 2 март 1913 година, а на 10 март, по инициатива на брат ѝ, Камий е приета в психиатрична клиника. Остава там през следващите тридесет години, до смъртта си на 19 октомври 1943 година.

Въпреки че Камий Клодел унищожава много от творбите си, около 90 статуи, скици и рисунки са запазени.

През 1951 г. брат ѝ организира изложба в музея "Роден" (каква ирония на съдбата – двамата зли "гении" – Пол Клодел и Огюст Роден), където и до днес са излагани нейни скулптури. През 2008 г. музеят организира ретроспективна изложба с над 80 творби на Камий Клодел.

През 80-те години на XX век са публикувани няколко нейни биографии. През 1988 г. е направен филм за живота ѝ – "Камий Клодел", с участието на Изабел Аджани и Жерар Депардийо в ролите на Клодел и Роден. Филмът печели две номинации за "Оскар".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст