ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Студенти на проф. Андрей Даниел с дебютна изложба „Малък формат”

Андрей Даниел-студенти-1

Преди броени часове в галерия „Арт 36” в София бе открита изложбата „Малък формат”. В нея участват студенти по живопис от "Ателие 51" в Националната художествена академия (НХА), известно като "Ателието на възпитаниците на проф. Андрей Даниел". Изложбата е с дебютен характер, но… не съвсем. Още с влизането, в очите на посетителите се "набива" една стена с 22 автопортрета – нарисувани са от младите живописци като общ подарък по случай рождения ден на учителя им (28 март). От цялата изложба, само този пъстър "паноптикум" (виж дясната половинка на водещата илюстрация) не се продава – нито като една композиция, нито като отделни творби.

Идеята е публиката да се запознае с характерния почерк и стилистиката на бъдещите майстори на четката. А ето и имената им: Албена Петрова, Александър Тошев, Анна Користашевская, Артемий Овчинков, Биляна Токмакчиева, Валентина Ничева, Ванеса Петрова, Даниела Панайотова, Драгана Павловска, Думисани Карамански, Иво Рангелов, Илияна Христова, Костадин Радичев, Кристина Пападопулу, Лилиана Игнатова, Лиляна Александрова, Лора Тонева, Павлинка Димова, Пламена Димитрова, Светослав Христов, Северина Енева, Ханко Седевчев.

Някои от тях са първи курс в бакалавърската степен по живопис, а други – втори курс в магистърската степен на същата специалност. Онова, което ги обединява, е, че всички са избрали техен преподавател да бъде проф. Андрей Даниел. Или казано на специализиран жаргон, "рисунъкът е различен, всеки е в търсене на своя почерк и на зареждащата емоция, пречупена през неговата специфична индивидуалност".   

Преди откриването на изложбата, специално за „БАНКЕРЪ” главен асистент д-р Константин Костов коментира, че за непрофесионалната публика рисунката малък формат (30 x 40 см) може да не се смята за особено творческо предизвикателство. Но в общия тон на история на изкуството, едни от най-големите майстори на малкия формат са… „Малките холандци" Герард Терборх, Филип Вуверман, Герит Доу, Габриел Метсю, Ян Стен и Адриан ван Остаде, чиито творби вече четири столетия изумяват с изяществото и ювелирната си изработка.

От изложените картини на младите художници, д-р Костов обърна внимание на натюрморт с ананас на Албена Петрова. И на „Зима” – на Биляна Токмакчиева: натюрморт със сушени чушки, които художничката асоциира с Бъдни вечер.

За романтично настроените има цветя и пеперуди, както и сини кактуси – работа на Костадин Радичев. Присъстват и фигурални композиции – на влюбени, танцуващи, целуващи се.

Двойката младежи в работата на Анна Користашевская, например, е така въздействаща, че човек неволно затваря очи като хипнотизиран и се телепортира на тяхното парти. Даже и отдавна вече да не сте студенти, Користашевская е намерила верния ключ към спомените ви.

„Малкият формат е по джоба на всеки, който желае да празнува с изкуство”, подчерта асистент Костов. Той припомни, че „Малките холандци”, появили се през XVII век, са рисували малък формат, защото новата обществена класа – буржоазията – е търсела такъв тип произведения на изкуството. В онзи период то е престанало да бъде поръчвано само от Църквата или кралския двор.

Ръкавицата е хвърлена – сега е ваш ред да откривате скритите послания в картините на студентите. Освен това предстоят и други изложби – на други ателиета от Националната художествена академия.     

      

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст