175 деца били сексуално насилвани от мексикански свещеници

деца

Най-малко 175 деца са били сексуално насилвани от свещеници, принадлежащи към ултраконсервативен мексикански клон на Римокатолическата църква, сочи вътрешен доклад, огласен в събота, посочва БГНЕС.
Основателят на "Легионерите на Христос", Марсиал Масиел, малтретирал сексуално над 60 деца, като е потвърдено, че общо 33 свещеници или дякони са извършили сексуални посегателства срещу непълнолетни от 1941 г. насам, се казва в документа.

Констатациите от доклада – написани от комисия, създадена през юни от генералния директор на групата, Едуардо Роблес-Гил – се простират от основаването на групата през 1941 г. до 16 декември 2019 г. „По-голямата част от жертвите са били подрастващи момчета на възраст между 11 и 16 години“, се казва в изявлението, публикувано на ceroabusos.org.

Докладът отбелязва, че 18 от 33-те лица, извършили злоупотреби, все още са част от организацията, но казва, че са били отстранени от задачи, свързани с обществеността или непълнолетни.

Четиринадесет от 33-та сами са станали жертви на легионерите, което според доклада подчертава наличието на „вериги от насилие“, при които „жертва на легионер с течение на времето става от своя страна агресор“.
„Вероятно има повече случаи на злоупотреби от тези в доклада и статистиката ще трябва да се актуализира редовно“, добавя тя.

Ceroabusos също така отбелязва, че протича процес на "възстановяване и помирение" с 45 жертви, като същевременно признава, че тепърва процесът ще бъде разширен и към останалите.

На Масиел, който почина през 2008 г., беше наредено да се оттегли до края на живота си в молитви и покаяние от папа Бенедикт XVI през 2006 г., след като от години за него имаше твърдения, че е малтретирал сексуално момчета и младежи. Никога не се е изправял пред обвинителите си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст