Бюджетът на София за 2020 г. е отражение на управленската програма, подчерта кметът Фандъкова

кметът на София Йорданка Фандъкова ще представи проект на общата структура на столичната общинска администрация

"Бюджетът представлява отражение на управленската програма, която само преди два месеца защитихме пред софиянци", каза пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. „Няколко са важните задачи – по-усилена работа в кварталите, повече мерки и повече средства по-скоро за мерките за по-чист въздух, административната реформа и дигитализацията”, каза тя. По думите ѝ трябва да се обърне специално внимание на инвестициите в градския транспорт, довършването на метрото, модернизацията на градския транспорт.

"И новата важна задача – въвеждането на довеждащия транспорт, т.е. с пускането на третата линия на метрото да можем да осигурим и малки електрически автобуси в кварталите, които да подпомогнат хората да стигнат по-лесно до метрото", каза столичният кмет. Според нея това е и една от основните мерки за по-чист въздух. „Да насърчим хората, да ги улесним да използват градския транспорт, за да слезем от колите, които са един от двата основни фактора за замърсяване на въздуха”, каза Фандъкова.

„Ангажиментът на общината е сериозен. Както кметът, така и общините имат своите отговорности. Сам по себе си кметът, сама по себе си Столична община не могат да предприемат всички мерки. За това съм се обръщала към парламента, към различните министерства и към гражданите за включване. Поисках от Народното събрание да се приеме инкриминиране на горенето на отпадъци. Това е едно предложение на гражданите на „Красна поляна“, каза още Фандъкова. Според нея административните санкции, включително и финансови при физически лица не дават резултат. „При юридически не е точно така“, коментира кметът.

Тя поясни, че не става въпрос за паленето на печки, а нерегламентирано палене на отпадъци. „Това е директно тровене на хората, това за мен е престъпление. Когато говорим за дърва и въглища, там са други мерките“, допълни още кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова отчете, че може да се следи в реално време на сайта на Столична община, на специална страница, както данните от средно дневните данни от предишния ден, така и прогнозата за следващите два дни. „Това ни дава възможност да предприемаме допълнителни мерки в дни, в които се очаква или има превишение“, заяви още столичният кмет.

Фандъкова отрече София да е осъждана заради мръсния въздух. „Опонентите ни не трябва да си служат с лъжи”, заяви тя. „Срещу много държави има процедури, има ясни механизми, стандарти, по които тези процедури се водят. Нека все пак да кажем, че на България не беше наложена санкция. В България има дни с превишение не само в София. Разбира се, че нашите опоненти се съсредоточават в София, но не трябва да си служат с лъжи“, подчерта кметът.

"Втората важна задача, освен инвестициите, е увеличаване на заплатите на определени професии, за които има отговорност общината. Вие знаете, че държавата увеличи значително средствата за образование, за повишаване заплатите на учителите. Има и средства за увеличава не заплатите на социалните работници. Това, което залагаме ние от нашия бюджет, е увеличение на заплатите на медицинските сестри, които работят в детските ясли и градини и в училищните здравни кабинети", заяви тя.

Кметът на София каза, че досега заплатите на сестрите в училищата и детските градини са били доста ниски и получават най-голямото процентно увеличение за следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст