ДДС върху бакшиша?

ресторант

Радостта на сервитьора  от получения бакшиш вече може да не е само лична, а да се споделя с държавата. Практиката бонусът  да се включва в касовия бон е въведена в много страни от Западна Европа. Това може би ни чака  и нас – бакшишът да се вписва във фискалния бон и като част от него – да бъде обложен с ДДС.

При плащане с карта  в Гърция и в Чехия, след като сервитьорът изпише сумата на дисплея, натиска клавиш и на клиента се предлага да избере размера на бакшиша – 5%, 10% или 20 на сто за най-доволните и най-щедрите.
Два са начините, по които може да се регламентира бакшиша, който оставяме в заведенията. Единият е да се включва в касовия бон, а другия – да се урегулира от Националната приходна агенция, смята  председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Според него практиката на задължителен бакшиш съществува  в Западна Европа от години. Клиентите в чужбина знаят колко процента е бакшиша, защото най- често той е записан в менюто или в касовия бон.
Според  Алибегов  трябва да се вземе решение дали у нас бакшишът ще се облага с данък или ще отива директно при съответния служител.

„Другият вариант е  НАП да приеме , че бакшишът е да кажем 8% и при проверка на оборота ще  се признава  право на отклонение от 8%”, заяви председателят.

Според Алибегов ситуацията в момента е такава, че при проверка на обект у нас за сумите   над касовата наличност се глобява сериозно. Всъщност търговецът плаща глоба за нещо, за което не може да отговаря . „В момента имаме възможност да оставим бакшиш, ако искаме. Но законът в случая забранява да го направим,  защото така се нарушава  касовата наличност”, добави той.
Председателят на Българската асоциация на заведенията допълни, че не е нормално през 2020 г. сервитьорите да отделят парите, оставени им за бакшиш от страх да не дойдат  проверяващи.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст