Само със “зелен билет” или миене на улици няма да се изчисти въздухът в София

София

82 хиляди зелени билета са били продадени в петък в София, когато за първи път тази зима Столичната община активира мярката срещу замърсяването на въздуха. Това е с 20 хиляди повече от стандартно продаваните в делничен ден билети, заяви общинският съветник от ГЕРБ и председател Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет –  Лорита Радева.

По думите й ефектът се търси по отношение на здравето, а не какво ще спечели или загуби общината

„Да си вярваме или да се убеждаваме, че само мярката зелен билет или само мярката миене на улици, или само мярката инкриминиране на горенето на отпадъци ще доведат бомбастични резултати и ще променят коренно картината, е наивно“, коментира Радева пред БНР.

Хората, ползващи градския транспорт, рядко се ориентират към еднократен билет. Цената на годишната карта е 365 лева, тоест, закупувайки си годишна карта, пътуваме, условно казано, със зелен билет всеки ден, уточни тя. 

Смяната на отоплителните инсталации е една от мерките на общината за справяне с мръсния въздух, но популярността все още е слаба.

„20 хиляди печки могат да бъдат сменени. 20 хиляди домакинства могат да се възползват от тази мярка. В обявения период за кандидатстване не, а само за заявяване на намерения през пролетта на тази година, такова желание проявиха  6 хиляди от домакинствата на територията на нашия град.“, каза общинарката и съобщи, че затова се планира нова информационна кампания, включително с индивидуални срещи в районите, отопляващи се компактно на твърдо гориво.

„За да можем да разкажем за предимството на тези инсталации, които ще въведем и едни страхове да опровергаем, свързани с това, че енергийното подпомагане, което досега е осъществявано с дърва и въглища, след промяната на системата за отопление вече няма да се дължи.“, допълни Радева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст