Тръмп блокирал помощта за Украйна почти веднага след разговор със Зеленски

тръмп и зеленски

Помощта за Украйна е била блокирана почти веднага след телефонния разговор на Тръмп със Зеленски. Това показват електронни писма, цитирани от лондонския в. "Гардиън". 

Телефонният разговор на президента на САЩ Доналд Тръмп с украинския лидер Володимир Зеленски, който е в основата на процедурата по импийчмънт срещу американския държавен глава, продължава да е център на внимание за западните медии и след гласуването в долната камара на Конгреса във Вашингтон.

Докато републиканците и демократите продължават да се карат за условията, по които да протече процесът за импийчмънт на президента в Сената, въпросните електронни писма представляват нови доказателства по темата. 

Имейлите на правителството показват, че на служители в Белия дом са били нужни само около 90 минути след злополучния юлски телефонен разговор на Тръмп със Зеленски, за да разпоредят на Пентагона да замрази военното финансиране за Украйна.

Кореспонденцията, публикувана от Центъра за обществена почтеност, изглежда показва, че назначените от Тръмп служители са действали бързо и задкулисно след разговора, за да блокират помощта за Киев от Пентагона, пише "Гардиън".

Същата тема е водеща и за американския в. "Вашингтон пост". Изданието посочва, че високопоставеният служител Майкъл Дъфи, разпоредил спирането на помощта, е от бюджетния отдел на Белия дом. На 25 юли той изпратил имейл на служители в министерството на отбраната.

Влиятелният американски всекидневник "Ню Йорк таймс" прави сравнение между ситуацията около импийчмънта на президента Ричард Никсън и тази при Тръмп. Изданието изтъква, че навремето Никсън не е разполагал с почти никакви средства да се противопостави на медиите, бил е убеден, че "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" са го взели на мушка и не е имало как да огласява своята гледа точка. Сега обаче медиите са фрагментирани, посочва "Ню Йорк таймс", а има и десни медии, които непрекъснато осигуряват добронамерени към Тръмп мнения и материали, отклоняващи вниманието от фактите около импийъчмънта.

През 1974 г. 69 процента от американците са имали доверие на медиите, които съобщавали новините "цялостно, точно и честно", според Галъп. Днес броят на тези, които се доверяват на медиите, е 41 на сто, като само 15 процента от тях са републиканци. Бившият адвокат на Никсън Джон Дийн смята, че е било по-вероятно шефът му да оцелее, ако тогава беше имало "Фокс нюз" – единствената медия, за която повечето републиканци казват, че й имат доверие. Тръмп разполага и с "Туитър", за да пуска новини и да достига пряко до електората си, изтъква "Ню Йорк таймс".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст