Властта замита горещите следи за бедствието “Студена”

Министерски съвет Емил Караиванов

Краят на март, половин година преди местните избори – кабинетът развързва харченето на 500-те млн. лв., отпуснати година по-рано за ремонта на опасните язовири. Приет е устройственият правилник на новото Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" (ДПУСЯ), което ще управлява харченето на средствата. Министерството на икономиката, под чиято шапка е новата структура, не представя план с ремонтите на кои язовири ще започне, но заместник-председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов дава заявка за пролетен ремонт на 18 водохранилища.

Няма яснота как ще бъдат избрани бъдещите строители на съоръженията. Министър Караниколов уверява, че ще бъде спазен законът, който му дава право да избира изпълнителите с вътрешно възлагане на поръчките. После "нишката" се къса и не се знае започнали ли са ремонти, но започва трупането на администрация. Заложено е назначаването на 156 души в централното управление в София и в 8-те регионални офиса в София, Благоевград, Пловдив, Хасково, Бургас, Варна, Велико Търново и Враца. Начело е 7-членен управителен съвет начело с изпълнителен директор и двама заместници.

Предварителните разчети показват, че за издръжката им – работна заплата и осигуровки, ще отидат близо 9 млн. лв. за тази и следващата година. Още близо 9 млн. лв. са предвидени за купуването на материали, облекло, офис оборудване, компютърни конфигурации, софтуер, високопроходими автомобили, наем и ремонт на помещения, командировки в страната. И още близо 80 млн. лв. – за купуване на контролно измерителни системи, мерителни устройства за нивото на водата и за рейки за язовирите, за паспортизация на язовирите и тяхната охрана, за обследване и текущи ремонти.

При толкова пари кипи усилен труд. Държавната агенция по метеорологичен и технически надзор брои язовирите, съставя констативни протоколи и изяснява собствеността им. Общините прехвърлят язовири безвъзмездно на държавата, която да ги впише в активите на новото си предприятие. А към началото на лятото Войнов обявява, че повече от 400 язовира са в аварийно състояние, 500 са опасни, но хората могат да спят спокойно "с Божията помощ". В средата на лятото се отпускат още 12 млн. лв. "за язовирите". Разбирай – "за покриването на разходите за персонал, административни разходи, закупуване на дълготрайни материални и нематериални активи".

Когато бедствието с язовир "Студена" се разразява с пълна сила, ДПУСЯ е усвоило десетки милиони, но не управлява нито един язовир, нито знае колко ще управлява. От регионалното и от екоминисткерството се правят на ощипани госпожици, а вездесъщият премиер, чиято кметица укри предизборно предстоящото бедствие, хвърли вината изцяло върху местното В и К дружество. Същото, чиито собственици са регионалното министерство и общините Перник, Радомир, Брезник, Земен и Трън. 

"МРРБ и МОСВ си прехвърлят постоянно топката един към друг. Държавата трябва да отговори на хората, тези институции, тези министерства трябва да отговорят на хората защо се стигна до това положение. Още никой не знае. Нищо не се казва – защо се стигна до тази криза?! Не може само ВиК в града да има вина за сегашната ситуация – да посрещаме празниците на воден режим. Нагоре по веригата също би трябвало има хора, които са виновни за това бездействие на институциите", настоява Кристина Кирилова, един от инициаторите на протестите срещу виновните.

От "Демократична България" пък отговарят, че "катастрофата е резултат от управленска некомпетентност, високомерие, незаинтересованост, безстопанственост и корупция". И че не ставало въпрос за локален проблем, а за национална криза. Междувременно прокуратурата проверява, но резултатите от проверката са предизвестени. Отсега е ясно кои ще пият по една студена вода и кои ще останат на сухо. Изненади са възможни единствено в хипотезата перничани да сурвакат властта с винкела. 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст