Диалогът между САЩ и Северна Корея си намери могъщи съюзници

доналд тръмп ким чен ун граница

Диалогът между САЩ и Северна Корея си намери могъщи съюзници. Китай, Япония и Южна Корея обявиха, че се ангажират да подкрепят диалог с цел разрешаване на севернокорейския въпрос. Това заяви премиерът на Китай Ли Къцян след срещата на високо равнище Китай-Япония-Южна Корея, в която участваха и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и премиерът на Япония Шиндзо Абе, съобщава Ройтерс.

Южнокорейският президент също  потвърди, че трите страни са се договорили да насърчават диалога между Северна Корея и САЩ за прекратяване на севернокорейската ядрена и ракетна програма. Мун Дже-ин посочи, че мирът на Корейския полуостров е от общ интерес за трите държави. Японският премиер Шиндзо Абе подкрепи тази позиция и разкритикува изстрелванията на ракети от Северна Корея като нарушения на резолюции на ООН и сериозна заплаха за регионалната сигурност.

Миналата  седмица специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бигън заяви, че САЩ няма да приемат крайния срок, поставен от Северна Корея, за да направят отстъпки в блокиралите преговори за ядрената програма на Пхенян.  Бигън призова Пхенян да се върне на масата на преговорите незабавно и заяви: "По този въпрос позволете ми да съм напълно ясен: САЩ нямат краен срок. Време е да свършим работата си. Нека да приключим с това. Ние сме тук и вие знаете как да ни намерите", каза той. 

Опасенията за голяма севернокорейска провокация нараснаха, след като Пхенян обяви, че е провел успешно неуточнен "ключов тест", който ще засили ядрения му капацитет. Според експерти Северна Корея може да изстреля ракета, носеща сателит, или междуконтинентална балистична ракета, ако САЩ не спазят срока до края на годината.

Анализаторите обаче смятат,  че шансовете за преговори между Северна Корея и САЩ намаляват, след като американският Държавен департамент обвини Пхенян в подкрепа на тероризма, през ноември. В годишен доклад на департамента за втора поредна година Северна Корея беше поставена сред страните, подкрепящи тероризма. Страната беше упрекната и заради "замесването ѝ в убийства на чужда територия".

Севернокорейското външно министерство осъди този документ, наричайки го "сериозна политически мотивирана провокация". Ведомството допълва, че оставянето на Северна Корея в черния списък на страните, подкрепящи тероризма, доказва, че САЩ запазват враждебната си политика и "непоклатимата си антипатия" спрямо Северна Корея. Говорител на външното министерство заяви, че САЩ са "огнище и лидер на тероризма" и допълни, че "каналът на диалог между Северна Корея и САЩ се стеснява все повече заради отношението и позицията на САЩ".

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст