Лапландия, домът на дядо Коледа

Лапландия Северното сияние

Отдавна Лапландия енай-магическото място и за деца, и за възрастни. Всички знаят, че това е домът на дядо Коледа. А там, в своя дом той очаква писмата с пожеланията и, заедно със своите джуджета, цяла година се труди, за да и изпълни всички желания. А днес Рудолф и другите елени са готови да полетят с шейната и всички подаръци.

Лапландия (на северносаамски: Sápmi) е историко-географска област в Северна Европа, която включва териториите, традиционно обитавани от етническата група саами.

Саамите са коренно население на северната част на Снадинавския полуостров. Те наброяват от 75 000 до 100 000 души. Саапми, областта, обитавана от тази общност, включва територии на Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. Традиционно саамите се прехранват с риболов и животновъдство, и по-специално отглеждане на елени.

Саамите говорят езици, които носят общото наименование "саами" и спадат към угрофинската езикова група. Описани са десет различни езика саами, разделени на западни и източни групи. Повечето от днешните саами говорят езика северен саами.

Векове наред езиците саами са били подложени на асимилация от страна на доминиращите групи в северните общества. Сега обаче ситуацията се променя и саамите имат все повече езикови права, включително и да изучават майчиния си език в училище, да го използват пред местните власти в някои общини както и да го използват в регионални медии. Например, езиците саами имат офицален статут в четири финландски общини – Енонтекьо, Соданкюля, Утсьоки и Инари, като в последната и трите местни варианта на саами – северен саами, инари саами и сколт саами, са официални за администрацията на общината.

Днес областта е разделена между Норвегия, Швеция, Финландия и Русия, като саамите съставляват едва 5% от населението. Площта на Лапландия е около 390 000 кв. км, а населението – около 2 милиона души.

Любопитен факт е, че в Лапландия е установен най-големия процент хора с кръвна група АБ.

Според легендата Дядо Коледа живее в Лапландия (или на Северния полюс).

Дядо Коледа (също Дядо Мраз), известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай и Крис Срингъл, е едновременно историческа и митологична личност, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Изобразяват го като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Някои смятат, че съвременният образ на Дядо Коледа е създаден от компанията "Кока-кола" (Coca Cola), която в рекламите си изменя образа на Свети Николай.

Първообразът на добрия старец може да се търси в лицето на Свети Никола, роден и живял през III-IV в. във византийската провинция Кападокия, намираща се на територията на днешна Турция. Той станал епископ много млад. Проявил се като благороден и щедър човек, дълбоко религиозен и посветен на църквата. Дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.

В Гърция не съществува традиционно вярване, че свети Никола носи подаръци на децата.

Холандците съкращават своето Sint Nicolaas до Sinterklaas, което пък бива поамериканчено до Santa Claus (за първи път употребено в пресата през 1773 г.).

Според легендата Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Всяка година той носи подаръци на послушните деца с помощта на вълшебна летяща шейна, теглена от елените Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф. В различни приказки и филми се срещат още героите Баба Коледа (съпругата на Дядо Коледа) и Снежанка (негова помощничка).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст