Кои са най-големите рискове за инвеститорите в Близкия изток през следващата година?

Инвеститори Близък изток

В началото на годината пет арабски икономики в Персийския залив се присъединиха към облигационните индекси на JPMorgan Chase & Co. Светлините на прожекторите останаха в региона, като през април бяха насочени върху дебюта на саудитската държавна петролна компания "Арамко", която успя да привлече 12 млрд. долара при своето първо предлагане на облигации (IPO). Доларовите облигации в Персийския залив превъзхождаха тези от нововъзникващите пазари с доходност от 14% през тази година. 

В същото време атаките с дронове върху съоръженията на "Арамко" през септември послужиха като напомняне за разрива в политическите линии в региона и потенциалните клопки, с които се сблъскват инвеститорите. "Рискът от геополитически сривове не е изчезнал", съобщава анализаторът на Citigroup Едуард Морз. 

Bloomberg представи списък с някои от най-големите рискове, които инвеститорите ще наблюдават през следващата година:

Криза в Персийския залив

Възможността за опустошителна война с Иран и неговите пълномощни милиции в региона подтикна монархиите в Персийския залив да преосмислят стратегиите си. Всеки признак за помирение между Саудитска Арабия и Иран или прекратяване на ембаргото срещу Катар би довел до мощен тласък на инвестиционната активност в региона.

Въпреки слабите намеци за размразяване на отношенията между Катар и опозиционния блок, включващ Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет и Бахрейн, заздравяването на отношенията все още не изглежда гарантирано.

Катар проведе преговори със Саудитска Арабия, но пропусна ОАЕ. Емирът на Катар отказа покана да присъства на годишното събрание на лидерите в Персийския залив, проведено в Саудитска Арабия през декември, подтиквайки представител на ОАЕ да каже, че кризата с Доха "продължава".

Нефт и емитиране

С намалението на цената на Брент с около 25%, откакто достигна четиригодишен максимум през октомври 2018 г., фискалните дефицити за някои страни в региона се увеличават и всеки по-нататъшен спад на цените на петрола през 2020 г. ще задълбочи проблемите, според Fitch Ratings.

Глобалните петролни пазари все още са изправени пред излишък през 2020 г., дори ако ОПЕК и нейните партньори задълбочат отново съкращенията на производството, информира Международната агенция по енергетика през декември. Доставките извън групата, водени от американската шистова индустрия, продължават да растат много по-бързо от световното търсене.

Това ще увеличи натиска върху Саудитска Арабия, Оман, Бахрейн и Египет и би могло да доведе до продажба на държавни облигации в Близкия изток и Северна Африка, както прогнозира Абдул Кадир Хюсейн, ръководител "Управление на активи с фиксиран доход" в Arqaam Capital в Дубай. Правителствата и компаниите в региона събраха рекордния дълг от 111 милиарда долара през тази година, сочат данни на Bloomberg.

Граждански протести

Високите нива на младежка безработица, лошото управление и други дълбоко вкоренени проблеми, допринесли за възпламеняването на Арабската пролет през 2011 г., продължават да заплашват политическата стабилност в много страни от региона. Изправени пред тези препятствия, правителствата в Ирак, Ливан, Египет, Алжир, Иран и Судан ще се борят за "преработка" на икономиките си с потенциално непопулярни програми, посочват още от Fitch Ratings. "Реформите за стабилизиране на публичните и външните финанси както при вносителите на петрол, така и при някои износители, рискуват по-нататъшни социални и политически реакции", казаха от рейтинговата агенция. 

Кувейт

Някои инвеститори прогнозират приток на милиарди долари, след като MSCI Inc. добави Кувейт към своя основен индекс на развиващите се пазари през юни 2020 г. Това обаче може да се окаже нож с две остриета. "Свързаният пасивен приток ще представлява предизвикателство предвид високата оценка на неговите акции, ниския икономически растеж и твърде ниската тежест в индекса, за който могат да се грижат много активни инвеститори на нововъзникващите пазари", каза Хаснаин Малик, базираният в Дубай ръководител на капитала в Tellimer.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст