ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доларът ще е валутен лидер и през 2020-а

валути

Американският долар, който доминираше търговията на международния валутен пазар през последните две години, запазва сериозен потенциал да съхрани господстващото си положение и през 2020-а, сочи допитване на агенция "Ройтерс" до 62-а стратези от бранша, осъществено в периода между 6 и 9 януари. Макар че мнозинството валутни анализатори очакват еврото да поскъпне леко до края на годината, малцина "отписват" зелените пари като водеща световна сила. И не са единодушни коя валута (или набор от валути) да препоръчат на инвеститорите като заместник на долара.

Зелените пари ще останат водеща пазарна сила през следващите  шест, дванадесет или повече месеци, прогнозират 60% от анализаторите, анкетирани от "Ройтерс".

Да припомним, че по това време през 2019-а 60% от участниците в миналогодишното допитване на агенцията смятаха, че възходът на долара е приключил.

Всъщност, убеждението на валутните експерти донякъде е  следствие от избухналото напрежение между САЩ и Иран след новогодишните празници. След разменените ракети между Вашингтон и Техеран инвеститорите се втурнаха към спасителните убежища, каквито са японската йена и златото –  точно както постъпват във всяка кризисна ситуация. Така се случи и в периодите, когато се задълбочаваше  търговската война между Америка и Китай през 2019-а. Въпреки това позициите на щатския долар, макар и поразклатени, останаха силни и той приключи миналата година с  печалба към повечето си основни конкуренти.

S 250 1f99cc89 57e9 486d a48a dc5a3b0d8610

През тази година множество фондови мениджъри и стратези залагат на поевтиняване на зелените пари (което в никакъв случай не означава, че те ще бъдат детронирани от лидерската си позиция). Доларовият индекс на агенция "Блумбърг", който следи движението на американската валута към десет основни конкуренти, загуби 2% от пазарната си оценка през декември 2019-а – най-дълбокият месечен спад за последните почти две години.

Той започна да отслабва още  от октомври 2019-а, когато Вашингтон и Пекин постигнаха напредък в търговските преговори и сближиха позициите си за сключване на предварителна сделка, която впоследствие да прерасне в траен мир. Според стратези на "АБН АМРО банк", това полага началото на дългосрочна слабост на американските пари. Другият основен стълб на подема на щатския долар през миналата година също бе подкопан след като Федералният резерв понижи базовите си лихвени проценти с по 25 базови пункта през юли, септември и октомври, за да подкрепи щатското стопанство. По всяка вероятност централните банкери във ФЕД ще продължат с лихвените понижения и през 2020-а, което ще натисне надолу американската валута. И ще свие още лихвеното предимство на американските държавни облигации спрямо дълговите книжа на водещите европейски икономики.

В отговор на наблюдаваната "умора" на зелените пари спекулантите редуцираха залозите си за тях до най-ниските за последните два месеца нива, сочат данни на щатската Комисия за търговия на фючърсни контракти.

Банкери на "Голдмън Сакс" застават твърдо зад долара и посочват, че той ще се понижи единствено, ако еврото и китайският юан поскъпнат значително, което засега изглежда невъзможно. (Бел. ред. – въпреки че юанът пое уверено нагоре след подписаното временно примирие между САЩ и Китай).

"В знак на помирение" австралийската "Нешънъл Острилия бенк" прогнозира по-нататъшни загуби на зелените пари, но постепенно, а не като спонтанни масови разпродажби. Просто защото американският долар влиза в 2020-а като фундаментално надценен и в случай на засилване на глобалния растеж и на нови лихвени редукции на Федералният резерв той бавно ще пълзи надолу.

 

Японската йена 

Безспорният спасителен валутен пристан в периоди на кризи – йената, се очаква да поскъпне с около 3% до края на 2020-а.

Шейн Оливър, който  ръководи изпълнението на инвестиционната стратегия на глобалния инвестиционен мениджър AMP Capital в Сидни, не изключва японската валута да се засили до 105 йени за един щ. долар, но за да бъде тествано  това ниво, ще е необходимо "сериозно влошаване" на положението.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст