ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От мис „Бели данс” Варна до победител в „БАЗА”

Мартина Вачева

Атанасовден е и се смята, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Пролетното настроение изгрява на хоризонта.  

Ако искате в съботния ден (от 15.00 до 19. 00) да посетите изложба в духа на пролетно намигване, вижте „Сексът и градът” на Мартина Вачева, която се откри само преди дни в Института за съвременно изкуство (ИСИ) – София.

Художничката е носителка на наградата БАЗА за млади български художници за 2017 г., но едва сега изпълнява най-сладката част от отличието. За да стане по-ясно – кажем няколко думи за наградата БАЗА. Тя е учредена от директора на американската Фондация за гражданско общество Уенди Люерс през 1990 г., като се връчва ежегодно на млади художници на територията на 10 европейски държави. България става част от десетте през 2008 г. по инициатива на Института за съвременно изкуство. За конкурса художници до 35-годишна възраст представят творческа документация, след което жури посочва четиримата най-добри и те се представят с изложба в Софийската градска художествена галерия. В деня на откриването на изложбата на четиримата журито съобщава окончателния победител. Той получава стипендия и специална награда – шестмесечен престой в Ню Йорк. По време на пребиваването си в американския град той има една основна цел – да се вдъхнови за нова изложба, която след това да покаже в ИСИ. Тъкмо това е причината Мартина Вачева да се окаже с изложба в ИСИ, която ще можете да видите до 22 февруари.

На 22 февруари 2004 г. е сниман и последният епизод от американския сериал „Сексът и градът”, вдъхновил Мартина за цикъла портрети акрил върху текстил, озаглавени „Момичетата искат да се забавляват”, „Миранда”, „Тузара”, „Саманта в „ловно” настроение”, и инсталацията „Жени паяци”. Може да видите и фото-фензин с документални снимки на Мартина Вачева от времето, когато е участвала в шоу програми като бели денс танцьорка. Твърди, че този свят е бил в пълен противовес с нейния, но се опитвала да го разбере.

Интересно обаче защо тогава, след като печели наградата БАЗА и отива в Ню Йорк, тя решава да снима видео как хвърля гюбеци на един от американските булеварди.

Може би защото животът й е смесица от много образи и предпочита да остави зрителя сам да реши как да възприеме особеното съчетаване на американската с балканската култура.

Любопитен е и един друг факт –  днес Мартина Вачева живее и работи на две места – и в Пловдив, където е родена, и в Бретан, Западна Франция. Тя е завършила в Националната художествена академия в София „Илюстрация” и „Книга и печатна графика”, а в същото време работи с разнообразни материали – от керамика до живопис и рисунка. Тя е ярък представител на най-младото поколение пловдивски художници, които през последните години триумфираха на наградата БАЗА.

Последният награден – Вълко Чобанов – отнесъл БАЗА за 2019 г., представи съгражданката си на откриването на изложбата й с пикантни подробности. Той разкри, че Мартина е била носителка на титлата Мис „Бели данс” Варна, като за награда е трябвало да си инжектира хиалуронова киселина в устните. Тя обаче категорично се противопоставила и заменила „наградата” с нощувка в хотел, от която се възползвали родителите й.

Изводът – забавлявайте се, сменяйте роли, но никога не забравяйте кои сте.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст