ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парижката прокуратура погна известен писател за педофилия

Ванеса Спрингора

Парижката прокуратура започна разследване срещу известния френски писател Габриел Мацнеф по обвинение в изнасилване на малолетна. Любопитното в случая е, че тя се самосезира днес (3 януари) – само 24 часа след премиерата на автобиографичния роман „Съгласието “ (Le Consentement) на Ванеса Спрингора, в който тя описва престъплението срещу нея, извършено преди три десетилетия.

Става дума за „изнасилване на непълнолетно лице под 15-годишна възраст“, уточнява парижкият прокурор Реми Хайц, цитиран от „Монд“. Според представителят на държавното обвинение, по време на разследването ще се търсят и други жертви на Габриел Мацнеф – и във Франция, и в чужбина.

От парижката прокуратура подчертават, че разследването е образувано по тяхна собствена инициатива. Всъщност, откакто преди няколко години прокурор на Париж стана Франсоа Молен, системно се разследват и сексуални престъпления срещу непълнолетни, чиито извършители са недосегаеми заради изтекли давностни срокове.

В подобни случаи не могат да бъдат заведени съдебни процеси, но разследванията дават възможност да бъдат чути и гласовете на жертвите. След приключване на всяко такова разследване, прокуратурата предлага насилникът и жертвата да се срещнат. Франсоа Молен разказва пред „Монд“, че в резултат на тези действия, в прокуратурата се получавали писма, изпълнени с покъртителни разкаяния и извинения.

В автобиографичния роман „Съгласието“, 47-годишната Ванеса Спрингора – известна френска редакторка и писателка – разказва как е била съблазнена от Габриел Мацнеф, въпреки че е била непълнолетна. Този инцидент оказва сериозно влияние върху живота й, защото заради него периодично изпада в тежки депресии.

„На 14 години едва ли очаквате 50-годишен мъж да ви чака пред гимназията, да се озовете с него в хотелската му стая, с пенис в устата за закуска. Защо едно 14-годишно момиче не може да обича мъж, 36 години по-възрастен от него? Не аз бях привлечена от него, а той от мен“, пише Ванеса Спрингора в книгата си. И добавя, че по време на "връзката" си с Мацнеф се е чувствала не свободна, а пот тотален контрол.

Ванеса Спрингора е първата, която свидетелства, че е била съблазнена от Габриел Мацнеф – писателят, получил престижната награда „Ренодо“ през 2013 година. Любопитното е, че Мацнеф, който днес е на 83 години, често е писал с положително чувство за секса с "лица под шестнадесет“, както и за секс туризма в Азия. До появата на автобиографията "Съгласието" обаче никой не е вземал насериозно тези негови… "литературни" забежки.

Вчера в социалните мрежи реагира известният френски писател Фредерик Бегбеде. Той е един от членовете на журито, определило Габриел Мацнеф за носител на наградата „Ренодо“ преди пет години. По думите му, отличената книга – сборник със "Статии, посветени на международната политика, Шопенхауер, Кадафи и др.“, се сторила блестяща на журито.

 „Ясно е, че Мацнеф никога не би получил награда за другите си лични писания", категоричен е Бегбеде. И уточнява: „Искам да остана приятел на Мацнеф. Страхувам се, че той ще се самоубие. Освен това не смятам, че трябва да се ожесточавам срещу човек, вече прикован към стълба! Без всяко съмнение обаче аз съм на страната на Ванеса Спрингора ”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст