ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдружникът на Божков се прибира в България

Васил Божков

Съдружникът на Васил Божков – Георги Попов, е решил да се прибере утре в България по собствено желаие. Новината съобщи самият Божков в профила си във "Фейсбук." Двамата се укриват в Дубай, след като срещу тях бяха повдигнати множество обвинения. Според прокуратурата Попов е част от организираната група, ръководена от Божков за подкупи, търговия с влияние и др. 

В профила си в социалната мрежа Божков прилага декларация от името на международната адвокатска кантора "Charles Russell Speechlys", в която се казва, че Попов "доброволно e подал искане и е приел да се осъществи процедурата по екстрадиция". Изрично е подчертано, че това се случва по собствено желание от страна на Георги Попов, а не след решение на съда, каквото дело изобщо не е водено в Обединените арабски емирства.

Както вестник "Банкеръ" писа, за пръв път Георги Попов бе „осветен“ медийно през 2000 г., когато купи – чрез "Йорсет Холдингс (България) ЕООД – активите на фалиралата "Първа частна банка". В полза на Васил Божков, както оказа три години по-късно, когато в "Държавен вестник", бр. 75 от 26 август 2003 г. бе обнародвана пререгистрацията на ЕООД-то в ЕАД при влизането на "Вато 2002" ООД (собственост на "Нове – АД – Холдинг") в управителното му тяло.

Пак според Търговския регистър, името на Георги Попов фигурира в 42 фирми, осем от които са прекратени, т.е. не съществуват. И най-малко две трети от останалите дружества са свързани с хазартния бизнес на Васил Божков. Докато Божков контролираше основният пакет акции в ПФК "Левски", техен формален собственик бе отново Попов. 

Георги Попов е бил агент на Първо главно управление на ДС, т.е. на външното разузнаване. Псевдонимът му е "Китин", привлечен е като нещатен сътрудник на Управление "Научно-техническо разузнаване" (заповед № 5 от 20 март 1989 г.).

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст