Съдът финтира Закона

КТБ Корпоративна търговска банка сграда....

Повече от две години се вихри скандалът, свързан  решението на  синдиците на фалираната Корпоративна търговска – Кристи Маринова и Ангел Донов да „легализираха“ претенциите на две фирми – „Аполо инженеринг“ и „Ардастрой“ като ги впишат за  кредитори от първи ред.

 От също толкова време в Прокуратурата прашасват  и десетките сигнали, придружени от безспорни  доказателства, за фалшифициране на подписи на представените от двете компании договори „за особен залог“. За „автентичността“ на тези договори сдружение „Ние, Гражданите” представи документи на разследващите. Същото направиха и бившите  директори на обявената в несъстоятелност финансова институция Георги Христов и Георги Зяпков. И докато държавното обвинение си затваря очите за техните доказателства, Софийският градски съд  окончателно разпореди тези две частни дружества да „кацнат“ в челната редица на кредиторите, преди държавата дори.

И ако това не е АНОРМАЛНО, здраве му кажи, читателю.

На опашката след тях останаха  почти… всички бизнес структури на държавата: "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД, НЕК, БЕХ, "Мини Марица идток" ЕАД, "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, "Топлофикация София" ЕАД, "Национална компания Железопътна инфраструктура" ЕАД, "Терем" ЕАД, "Кинтекс" ЕАД и т.н.

На 11 декември 2019 г., в закрито заседание, "тричленка" на СГС в състав Мария Вранеску – председател, и членове – Пламен Коев и Никола Чомпалов, класира собствениците на  „Аполо инженеринг“ ООД и „Ардастрой“ ООД в ранглистата на кредиторите от първи ред. В решението е записано дословно:

„… ВКЛЮЧВА поредност по чл. 94, ал. 1, т. 1 от ЗБН вземания на „Аполо инженеринг“ ООД  по Договор за срочен заем от 1 януари 2009 г. в размер на 3 937 015.70 лева.

ВКЛЮЧВА поредност по чл.94, ал.1, т.1 от ЗБН вземания на „Ардастрой“ ООД по Договор за срочен заем от 4 април 2014 г. Сумата от 8 341 525.28 лева…“

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Това означава, че за разлика от кредиторите от по-ниските редове,

тези две фирми ще получат предявените от тях вземания в пълен размер,

И то първи, докато на опашката след тях са почти… всички бизнес структури на държавата.

Още по-перверзното  е, че на опашката – в качеството му на необезпечен кредитор от четвърти ред виси като просяк и Фонда за гарантиране на влоговете в банките! Нищо, че не друг, а точно той Е държавата в случая и има да взима от фалираната КТБ цели 3.703 млрд. лева. 

А най-притеснителното е, че т. нар. кредити на „Аполо инженеринг“ ООД и „Ардастрой“ ООД са най-обикновена… измислица. Или по-скоро детайлно изпипана и

виртуално реализирана престъпна схема,

в основата на която са няколко фалшиви документа. И куп орли на правосъдието с "меки сърца" и отворени джобове.

Тук е моментът да припомним, че в. „Банкеръ“  първи осветли врътките, чрез които двете фирми се уредиха с този резултат. В средата на януари 2018 г. публикувахме текст под заглавие „Прокуратурата като селекционер",  в който разказахме защо държавното обвинение удари мълниеносно адвокатската кантора на  Лазар Карадалиев по сигнал срещу него, но задълго си затваря очите за "едни други сигнали" на тема КТБ.

Казусът със синдиците

Става дума за следното. Първият сигналът е подаден през февруари 2017 г. от Сдружение "Ние, Гражданите" и в него става дума за опитите на „Аполо инженеринг“  и „Ардастрой“ да измъкнат от фалираната банка 12 млн. лв. чрез договори за залог, носещи  дати от преди затварянето на банката. Двамата бивши директори на фалираната банка – Георги Христов и Георги Зяпков, сезират ВКП за отказите на Софийската градска прокуратура и на Софийската апелативна прокуратура да образуват досъдебно производство срещу синдиците на КТБ.

Във всички свои писания двамата бивши директори на КТБ повтарят едно и също:

договорите за залог, размахвани от „Аполо инженеринг“  и „Ардастрой“, са нагла фалшификация,

тъй като те не са виждали и не са подписвали подобни документи. 

Борбата на Георги Христов и Георги Зяпков продължава около две години. Сред получателите на сигналите им са не само всички възможни компетентни инстанции и ведомства, но и техните върховни "началници": премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов и икономическият министър Емил Караниколов. Резултат – никакъв! Въпреки че по едно време

ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете

усеща за какво иде реч. И не само признава, че подобни договори не съществуват в Регистъра на особените залози, но връща двете фирми където трябва – в списъка на кредиторите от четвърти ред

И докато премиерът и министрите му могат да облекат бездействието си в някакви законови дрешки, нежеланието на държавното обвинение да разследва менте- кредиторите от първи ред е повече от смущаващо. Не за друго, а защото отказите за образуване на досъдебно производство се аргументират с една и съща постановка:

управителите на двете фирми отказват да предоставят оригиналите на договорите за особен залог.

Тоест – няма оригинали, няма графична експертиза. Няма графична експертиза – няма заключение дали подписите са менте! А че в Наказателния кодекс има специални текстове, дефиниращи подобни откази като престъпление, което се наказва със затвор – много важно! След като няма прокурор, съден, осъден и пратен зад решетките за престъпно бездействие или за съучастие в организирана престъпна група… 

Колкото до варианта "Прокуратурата разпорежда на КТБ синдиците да й предоставят техните оригинални копия", той е неприложим. Защото във фалираната банка такива документи няма. Нищо, че по закон се подписват в два еднообразни екземпляра – по един за всяка страна. 

Според традиционната журналистическа практика, оттук нататък би трябвало надълго и нашироко да обясним какъв е бизнесът на двете фирми, кои са техните собственици (реални и по документи) и кои са техните политически "чадъри". Защото да извади "Аполо инженеринг" 25 млн. евро и да купи една от емблематичните сгради в столицата – Полиграфическият комбинат "Димитър Благоев", след като се е занимавала само и единствено с търговия на оръжие, си е доста странно.Става въпрос за иранеца с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал-Нуаими , който осъществи сделката за Комбината чрез едноличната  си фирма с ограничена отговорност "Алнуаими груп" (с 5 хил. лв. капитал)…  

Същата работа е и с "Ардастрой": никому неизвестна строителна фирма в Кърджали, пък през 2003 г. изведнъж печели надбягването за ремонта на Народното събрание! А след това – на бърза ръка и в рамките само на петилетка и половина – калкулира приходи от спечелени обществени поръчки в размер на… близо 60 млн. лева!

За подобни успехи е нужен гръб и то солиден гръб, към който дорши прокуратурата не смее да посегне.

Е, този път ще изневерим на журналистическата практика, защото е срамота медиите да вършат работата на прокуратурата, икономическата полиция, ГДБОП и КПКОНПИ и да назовават на кого е солидния гръб.

Ще припомним обаче какво гласи чл. 94, ал. 1, т. 1 от Закона за банковата несъстоятелност:

"При извършване на разпределение на осребреното имущество вземанията се изплащат в следния ред:

1. вземания, обезпечени със залог или ипотека – от получената сума при реализацията на обезпечението."

И ще повторим за стотен път: оригинални договори за залог на „Аполо инженеринг“ ООД и "Ардастрой" ООД не съществуват – нито в архивите на КТБ, нито според Централния регистър на особените залози. Така че е крайно време държавното обвинение да отвори широко затворените си очи и да разплете тази афера така, както пише в Наказателно-процесуалния кодекс: престъпление – мотив за извършването му – извършители и съучастници – средства и способи на извършване. Или както гласи логическата верига, по която в Холивуд от един век правят криминални филми, за да бъде обявено за разкрито едно убийство, полицията и прокуратурата трябва да разполагат с четири "неща": труп, оръжие, убиец и мотиви за убийството!

Просто е, но само ако ти се работи. И не те е страх от друго, освен от закона.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст