ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Промените в Изборния кодекс ще бетонират контролирания вот, твърдят от ДБГ

Реформаторски блок демонстрира машина за гласуване - Настимир Ананиев

В своя позиция Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" предупреждава, че планираните промени в Изборния кодекс ще бетонират контролирането на гласове на избори. Намерението за премахване на машинното гласуване от кодекса и замяната му с машинно броене е вредно.

Технологията на машините за гласуване ограничава контролирането на вота чрез снимане на бюлетината в тъмната стаичка или гласуване тип „индийска нишка“. Невъзможно става и използването на „симпатично мастило“ или тайно нанасяне на отбелязвания върху бюлетината. При машинното броене това не е така, защото хартиената бюлетина и всички измами, свързани с нея, остават, пише в становището на партията.

Броенето и обявяването на изборните резултати става несравнимо по-бързо и точно при машинното гласуване, се казва още в позицията. Има голяма опасност машинното броене да става по-бавно дори и от ръчното броене, с което ще се затрудни допълнително изборният процес.

От партията посочват, че единственият смисъл да се отваря Изборният кодекс е, за да се поведе борба с контролирания и купения вот и да се изчистят изборните списъци от мъртви души. Парламентът трябва да гарантира повсеместно машинно гласуване, електронно гласуване, реална активна регистрация и да затвори работата по Изборния кодекс. В противен случай и този път ще станем свидетели на поредното съсипване на изборното законодателство.

От ДБГ отбелязват, че цената на една машина за броене, включително и специалните бюлетини, необходими за нейната работа, е сходна с цената на една машина за гласуване. "Защо правителството иска да си купи скенер, като за същото може да има цял компютър?", пише още в позицията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст