Екстремно десетилетие чука на вратата

позиции

Стратези на "Бенк ъф Америка" предупреждават клиентите си да се подготвят за "разтърсващо върхово десетилетие", което ще разстрои бизнеса и инвестициите. А Ян Бремер – основател на Eurasia Group, описва тази година като "повратна точка". 

Глобализацията е достигнала максималния си предел

Епохата на свободно движение на хора, стоки и капитали по света вероятно е изчерпала потенциала си след като правителствата поемат по пътя на протекционизма и издигат все повече прегради пред миграцията. Вече са изградени близо 77 физически бариери, които очертават държавните граници срещу едва 15 през 1989-а след падането на Берлинската стена, твърдят анализатори на "Бенк ъф Америка". Световната търговска организация пресмята, че скоростта на увеличение на международната търговия е паднала под темпа на икономическия растеж през 2019-а, което се случва за пети път след финансовата криза от 2008-а. Чуждестранните директни инвестиции пък намаляват от 2015-а, отчита ООН.

Централните банки са на предела на възможностите си

Глобалните централни банки успяха да спасят света от депресия по време на финансовата криза от 2008-а, но възможностите им да дадат тласък на националните стопанства оттук нататък са ограничени. "Бенк ъф Америка" пресмята, че от 2009-а насам са направени 700 намаления на лихвените проценти и са били инжектирани близо 12 трлн. щ. долара в подкрепа на стопанския растеж.

Брожението срещу негативните лихви обаче се засилва и те са главните обвиняеми за ограничените възможности на банките да реализират печалби.

Търсенето на суров петрол достига своя пик

Високите температури поставиха отново под стриктен надзор енергийния микс на Земята. Международната агенция по енергетика прогнозира забавяне на растежа на нефтеното потребление след 2025-а. Което означава, че енергията от възобновяеми източници (като слънчевите панели и вятърните централи) плюс електрическите превозни средства ще оглавят списъка от спешни политически решения за сметка на изкопаемите въглеводороди. Ръководителите на големите петролни групи очакват търсенето на черно злато да достигне своя максимум (от малко под 110 млн. барела дневно) в края на 30-е години на нашия век.

Неравенството е на върховото си равнище

Натискът за редуциране на неравенството ще се засили през новото десетилетие, защото всичките 17 основни цели за изкореняване на бедността, за изчистване на околната среда и за разпределяне на богатствата между всички хора, заложени в проекта на ООН за устойчиво развитие (Sustainable Development Goals), трябва да бъдат постигнати до 2030-а. Под тях са се подписали 193 правителства, както и под предложените 304 индикатора за идентифициране на основните проблеми. 

Действително, повече от 1.3 млрд. души в света са живели в бедност през 2018-а, като почти 1.1 млрд. от тях са жители на Южна Азия и на Африка от региона под пустинята Сахара.

Таван на младежите

Експерти на ООН алармират, че за първи път в света има повече възрастни отколкото деца и тази тенденция ще се ускорява.

До 2030-а населението на планетата ще се увеличи с още 1 млрд. души, но демографският микс ще е коренно различен, като броят на индивидите от 65 години нагоре ще е по-голям отколкото на децата под петгодишна възраст.

Ще се забави и ръстът на работоспособното население, което ще ограничи средствата за пенсии и здравеопазване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст