РФПИ и Alibaba планират да съобщат в Давос за нова платежна система

алибаба

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и китайската Alibaba планират да обявят създаването на нова платежна система в Русия на Световния икономически форум в Давос. Това съобщи във вторник шефът на РФПИ Кирил Дмитриев в интервю за телевизионния канал Русия-24. "Планираме да обявим важно ново взаимодействие с Alibaba в сектора на платежните системи, където ще обявим създаването на нова платежна система в Русия, където руската страна ще има контролни акции", каза той. Дмитриев добави, че РФПИ ще обяви и редица транзакции в онлайн търговията. "Ние ще инвестираме във водещ играч на пазара за продажби на автомобили в интернет, на пазара за онлайн пътувания", каза той, цитиран от ТАСС.

Alibaba Group е най-голямата китайска онлайн компания за електронна търговия. Групата има собствена електронна система за разплащане Alipay, компанията притежава няколко интернет филиали: Alibaba, AliExpress, Tmall и Taobao, както и дъщерни дружества, участващи в разработването на облачни технологии (Alibaba Cloud) и изкуствен интелект (AI Labs). Според официални данни около 86% от приходите на Alibaba Group представлява електронна търговия.

Mail.ru Group, Alipay (платежна платформа, част от Alibaba Group), USM, Megafon и RDIF подписаха необвързващо споразумение през октомври 2019 г. за създаване на съвместно предприятие (JV) за развитие на платежни услуги в Руската федерация. Новото съвместно предприятие планира да работи за ускореното развитие на цифровата икономика в Русия чрез модернизиране на цифровите платежни услуги в страната.

Компаниите решиха да обединят усилията си във връзка със създаването на съвместно предприятие AliExpress Русия. RDIF, Alibaba, Megafon и Mail.ru приключиха сделка за създаване на това съвместно предприятие на 9 октомври 2019 г. Предполага се, че съвместното предприятие ще интегрира ключови руски потребителски интернет и електронна търговия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст