Жители на “Младост” излизат на протест заради санирането по националната програма

блок саниране

Жителите на четири блока с над 400 апартамента излизат на протест в неделя, защото са "разтакавани за санирането на блоковете по Националната програма за енергийна ефективност".

Организаторите на протеста съобщиха за banker.bg, че недоволството им ескалирало, когато разбрали, че новоизбраният кмет решил да обезсили приключилия конкурс и да започне конкурсната процедура отново.

"Това разтакаване не ни е необходимо и ние приемаме това като чиста клептокрация. Процедурата по санирането на бл. 451, бл. 457, бл. 220А и бл. 213 сме започнали още преди пет години. Междувременно за това време вече имаме четвърти кмет на р-н Младост, като през целия този период преодоляхме всички административни пречки. В момента са приключили всички процедури и има избрани изпълнители за четирите блока, като очаквахме да започне строителството всеки момент, но отново администрацията се постара да ни разочарова с решението си – "НОВ КМЕТ – НОВ КОНКУРС", казват организаторите.

Сдружението на собствениците е поканило кметът на района – арх. Стефан Стефанов, за да обясни пред гражданите защо решава да провежда нова процедура, което отново ще забави санирането на блоковете им.

През май 2019 г. правителството обяви, че ще прекрати т.нар. безплатно саниране на частни жилищни сгради, защото "не е справедливо". Националната програма за енергийна ефективност ще продължи по нов начин. 

Националната програма за саниране стартира през 2015 г., в навечерието на тогавашните местни избори. Първоначално тя тръгна с 1 милиард лева от държавния бюджет, а след това бе даден още 1 милиард, пак пари на данъкоплатците. 

Над 2220 сгради са санирани до момента с пари от държавата. По Националната програма за енергийна ефективност, която е най-мащабната, са обновени над 1755 многофамилни жилищни сгради. Строителни работи се изпълняват по още 114, а за други 142 текат подготвителни дейности.

Регионалният министър Петя Аврамова обяви, че целта е сградите да имат близко до нулево потребление на енергия. Политиката на Европейския съюз за енергийната ефективност предвижда държавите-членки да разработят своите нови Национални дългосрочни стратегии за обновяване на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г., които целят преобразуването на всички съществуващи сгради в такива с почти нулево енергопотребление по ефективен спрямо разходите начин. Техническата норма изисква клас „А“ на енергопотребление и 55% от енергията да е осигурена от възобновяеми източници. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст